Du som har en funktionsnedsättning, eller om du är anhörig till en person med funktionsnedsättning, kan söka bidrag för vissa studier vid folkhögskola, studieförbund och kommunal vuxenutbildning.
Information om bidrag vid vissa studier – lättläst text. (PDF-dokument, 107 kB)
Syftet med bidraget är att öka kunskapen om funktionsnedsättningen och förbättra möjligheterna att delta i samhällslivet.
Du kan söka bidrag för korta kurser. En kort kurs får vara högst 14 dagar eller 112 timmar lång. Bidraget gäller för
Du som har en funktionsnedsättning och du som är anhörig till en person med funktionsnedsättning kan söka bidrag.
För att få bidrag ska den som studerar ha fyllt 18 år det år ansökan avser. Ingen övre åldersgräns finns. Du ska vara bosatt och folkbokförd i Sverige för att kunna söka bidrag.
Oftast skickar den som arrangerar kursen in en ansökan för alla deltagare, en så kallad kollektiv ansökan.
Bidraget per timme är 119 kronor i upp till åtta timmar per dag och högst 14 dagar eller 112 timmar per kurs.
Du kan som mest få bidrag för 240 timmar under ett kalenderår.
Bidraget för kost och logi är det belopp som kost och logi faktiskt kostar eller som mest 588 kronor per dag.
Om du deltar i en kurs vid en folkhögskola eller ett studieförbund kan du söka bidrag per dag för kost och logi. Du kan få bidrag upp till 30 dagar under ett kalenderår.
Bidraget för resor är högst 1 176 kronor per person och kalenderår. Du får bara bidrag om reskostnaden till och från kursorten är minst 294 kronor.
Om du reser med egen bil kan du få milersättning med 25 kronor per mil. Om flera deltagare samåker i bil kan bara en person få bidrag för resor.
Du kan inte söka det här bidraget om du under samma tid får studiestöd, aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning till deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser.
Om du får hel sjukersättning eller aktivitetsersättning kan du bara söka bidrag för kost, logi och resor. Assistenter, ledsagare, lärare, kursledare eller andra stödpersoner kan inte söka det här bidraget.
Den som ansöker om bidraget måste fylla i uppgifter om vem som ansvarar för kursen och vad kursen innehåller. De här punkterna är viktiga för att få bidrag:
Tyvärr har vi ibland inte tillräckligt med pengar för att bidraget ska räcka till alla som söker bidrag för korta kurser. Då lämnar vi i första hand bidrag till kurser som leder till att den som söker kan:
När kurser sker i samverkan med till exempel en intresseorganisation ska ett samverkansavtal upprättas, där folkhögskolans ansvar för anordnarskapet tydliggörs.
Folkhögskolan ska bifoga samverkansavtalet i samband med ansökan till SPSM. Saknar ansökan ett samverkansavtal kan SPSM komma att avslå med motivering att kursen inte är statsbidragsberättigad eftersom det inte går att avgöra att folkhögskolan är ansvarig anordnare.
I ett samverkansavtal ska det framgå hur folkhögskolan ansvarar för:
Samverkansavtalet ska vara undertecknat av båda parter.
När kurser sker i samverkan med till exempel en intresseorganisation ska studieförbundet säkerställa att varje arrangemang som anordnas med stöd av, eller rapporteras som underlag för, statsbidrag följer statsbidragsvillkoren. Anordnaransvaret kan inte överlåtas till annan part.
Studieförbundet ska i samband med ansökan bifoga en skriftlig redogörelse av samverkan för den aktuella kursen. Ansökan som saknar en redogörelse kan SPSM avslå med motivering att kursen inte är statsbidragsberättigad eftersom det inte går att avgöra att studieförbundet är ansvarig anordnare.
I redogörelsen ska det framgå hur studieförbundet:
Du som har en funktionsnedsättning och dina anhöriga kan ansöka om bidrag. Det är oftast den som arrangerar kursen som skickar in en gemensam ansökan för alla deltagare, en så kallad kollektiv ansökan.
För kollektiva ansökningar från folkhögskola, studieförbund och kommunal vuxenutbildning gäller följande.
Ansökningar som kommer in efter angivet datum får bara bidrag om det finns pengar kvar.
När du som är kursdeltagare ska ansöka om bidrag för korta kurser behöver du veta det här:
Ansökningsblankett för enskild ansökan (PDF-dokument, 184 kB)
När ansökan har kommit in till SPSM gör vi en bedömning för att se om du kan få bidrag för att gå kursen. När vi har gjort det meddelar vi dig om du ska få bidrag eller inte.
Om det är en utbildningsanordnare som skickat in en gemensam ansökan meddelar vi den som ansvarar för kursen.
Den som har skickat in ansökan får en rekvisition från oss. Den ska fyllas i när kursen är avslutad. Rekvisitionen ska både du som deltar i kursen och utbildningsanordnaren skriva under innan den skickas in den till SPSM. Efter att rekvisitionen kommit in till oss betalar vi oftast ut pengarna inom två veckor.
Rekvisitionsblankett som pdf-fil för enskild ansökan (PDF-dokument, 120 kB)
Bidrag för kost, logi och resor betalar vi ut efter att kursen är genomförd och en rekvisition är påskriven av dig som kursdeltagare och den som arrangerar kursen.
Har du som studerar sökt bidraget själv betalar vi ut pengarna direkt till dig. Om den som anordnar kursen har skickat in en kollektiv ansökan betalas pengarna till kursanordnaren, som sedan ansvarar för att du får pengar.
Bidrag per timme betalar vi alltid ut direkt till dig som studerar, efter att kursen är genomförd.
Läs förordning och föreskrift som styr SPSM:s arbete med bidragen.
Utöver den ordinarie redovisningen kan SPSM komma att göra ytterligare uppföljning och kontroll av verksamhet och kostnader som finansierats av SPSM. Syftet med kontrollerna är att hitta och förhindra felaktigt användande av statsbidrag för att värna om våra skattemedel, att säkerställa att bidrag används enligt beslut och att öka kunskapen om hur statsbidragen används.
Publicerat 2025-01-03