Om oss

Vårt uppdrag

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, arbetar för att barn, elever och vuxna oavsett funktionsnedsättning ska få förutsättningar att nå målen för sin utbildning. Det gör vi genom specialpedagogiskt stöd, undervisning i specialskolor, kompetensutveckling, tillgängliga läromedel och statsbidrag.

Stödet vi erbjuder kan handla om individens lärande, pedagogers arbete eller verksamhet och organisation. Den kompetens vi erbjuder kompletterar kommunernas och skolornas egna resurser.

Specialpedagogiska skolmyndigheten är Sveriges största kunskapsbank inom specialpedagogik.

Våra erbjudanden

Specialpedagogiskt stöd

Vi ger stöd i form av specialpedagogisk rådgivning och utredning, information och utbildning till förskolor och skolverksamheter över hela Sverige.

Du kan enkelt ta del av vanliga frågor och svar om pedagogiska konsekvenser av olika typer av funktionsnedsättningar, samt ställa din egen fråga till våra rådgivare.

Rätt verktyg underlättar skolarbetet för många elever. Vi bidrar med kunskap om verktygen, hur de kan användas och anpassas för en enskild elev eller hela gruppen.

Vi fördelar även statsbidrag, exempelvis SIS-medel för särskilda insatser i skolan. Syftet är att stimulera och utveckla tillgängliga lärmiljöer för elever med funktionsnedsättning.

Kompetensutveckling

Vi erbjuder kompetensutveckling i form av webbinarier, kurser och konferenser, både på internet och på olika platser i landet. Vi har även webbaserade stödmaterial och studiepaket för dig som arbetar i förskolan, skolan och vuxenutbildningen. Utöver detta samlar vi forskningsrapporter samt producerar publikationer populärvetenskapliga artiklar kring specialpedagogik. Vi producerar också olika typer av informationsmaterial.

Läromedel

Specialpedagogiska skolmyndigheten har i uppdrag att producera och anpassa läromedel samt informera om tillgängliga läromedel. Vi främjar även tillgången till tillgängliga läromedel genom stöd till läromedelsproducenter.

Specialskolor

På uppdrag av staten driver vi tio specialskolor runtom i landet. De erbjuder tillgänglig utbildning med fokus på språk och kommunikation, små undervisningsgrupper och hög personaltäthet.

De fem skolmyndigheterna

I Sverige finns det fem myndigheter som på olika sätt arbetar med frågor om förskolan, skolan och vuxenutbildningen. Det är Skolverket, Skolinspektionen, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Skolforskningsinstitutet och Sameskolstyrelsen

Tillsammans verkar skolmyndigheterna för att alla barn, elever och vuxenstuderande ska få en bra och likvärdig utbildning i en trygg och stimulerande miljö, oavsett individuella förutsättningar.  

Skolverket

Skolverket styr och stödjer den svenska förskolan, skolan och vuxenutbildningen.

Skolverket sätter bland annat ramar för hur utbildningen ska bedrivas och bedömas, till exempel genom att ta fram läroplaner, betygskriterier, prov, föreskrifter och allmänna råd. Skolverket gör även studier, tar fram statistik och erbjuder fortbildning för personal. Myndigheten utfärdar även legitimationer för lärare och förskollärare samt fördelar olika statsbidrag.

Skolverket har drygt 800 medarbetare på sex olika orter i Sverige.

Läs mer om Skolverkets uppdrag på deras webbplats.

Skolinspektionen

Skolinspektionen ser till att den svenska förskolan, skolan och vuxenutbildningen följer de lagar och förordningar som finns. 

Skolinspektionen gör bland annat olika typer av inspektioner och tillsyn av huvudmän för förskolor och skolor. Myndigheten prövar även ansökningar om att starta fristående skolor. 

Skolinspektionen har cirka 540 medarbetare på fem olika orter i Sverige.

Läs mer om Skolinspektionens uppdrag på deras webbplats.

Skolforskningsinstitutet

Skolforskningsinstitutet arbetar för att undervisningen i förskolan och skolan ska bedrivas på vetenskaplig grund.

Skolforskningsinstitutet sammanställer forskningsresultat och fördelar forskningsbidrag för praktiknära forskning. För att kunna utföra uppdraget på bästa sätt för myndigheten dialog med förskolans och skolans verksamma, forskarsamhället samt andra myndigheter och organisationer.

Skolforskningsinstitutet har cirka 20 medarbetare och kontor i Solna.

Läs mer om Skolforskningsinstitutets uppdrag på deras webbplats.

Sameskolstyrelsen

Sameskolstyrelsen ansvarar för att ge samers barn en utbildning med samisk inriktning och samiska språk från förskoleklass till årskurs 6 och på fritidshemmet i sameskolan. Sameskolstyrelsen får även efter överenskommelse med en kommun erbjuda förskola där verksamheten helt eller delvis genomförs på samiska.

Sameskolstyrelsen ska arbeta för att utöka och utveckla den integrerade samiska undervisningen som bedrivs i olika kommuner i Sverige, bedriva fjärrundervisning i samiska samt främja utveckling och produktion av samiska läromedel.

Sameskolstyrelsen har cirka 165 medarbetare och ett kansli i Jåhkåmåhkke (Jokkmokk).

Läs mer om Sameskolstyrelsens uppdrag på deras webbplats.

Publicerat 2025-01-23