Hur kan elever med svår synnedsättning arbeta med grafräknare?

Hur kan elever med svår synnedsättning arbeta med grafräknare?

Svar:

Det finns olika lösningar beroende på elevens synförmåga och det är viktigt att prova sig fram för att se vad som passar den enskilda eleven. En vanlig grafräknare kan ha för liten display och då är det bättre att använda datorn. Om eleven behöver vara nära skärmen kan det bli svårt att få överblick vid användning av vissa datorprogram. Elever som inte kan använda synen behöver ha program som fungerar med skärmläsare.
I datorn

GeoGebra är det program som skolor oftast använder för att rita och avläsa grafer. Programmet är kostnadsfritt och går att ladda ner och testa. Eleven behöver lära sig att arbeta med förstoring och kortkommandon. I programmet kan man välja olika vyer, beroende på om det är vanliga beräkningar som ska göras, grafer eller CAS.

Desmos är ett program som liknar GeoGebra. Desmos har bra stöd för skärmläsare. Det finns kortkommandon för att kunna lyssna till en kurva, och även för att hitta exempelvis skärningspunkter. Det är gratis att ladda ner. Eleven kan kombinera ljud och bild, om hen kan arbeta visuellt.

I både GeoGebra och Desmos går det att ställa in bakgrundsfärg, linjetjocklek, rutnät och annat som kan underlätta visuellt.

TI SmartView 84 Plus är egentligen ett program för lärare men några elever har arbetat med det programmet. Det är till för att demonstrera hur en miniräknare fungerar, fast via datorn.

Utvecklingen går snabbt och gratisprogram som finns på internet kan fungera. Lärare och elev behöver testa sig fram och hitta en individuell lösning som uppfyller kraven på navigering, kontraster och annan funktionalitet.

Appar

Det finns även applikationer till mobiler och läsplattor som kan visa grafer, men de är sällan lika lättöverskådliga som datorprogrammen. Genom att ansluta ett tangentbord med bluetooth kan eleven använda kortkommandon för att få grafen uppspelad.

GeoGebra



Publicerat onsdag 3 april 2024