Om läraranvisningarna från Skolverket inte anger om det är möjligt att pausa inspelningen bör läraren kunna avgöra själv om detta är möjligt. Läs därför Skolverkets läraranvisningar för delprovet.
Skolverket anger att skolan kan göra anpassningar av nationella prov för elever med funktionsnedsättningar. Skolan ska då överväga om provet fortfarande prövar det som ska prövas. Vid prov i hörförståelse prövas elevens förmåga att förstå och ta till sig texten eleven lyssnar på. I det sammanhanget spelar korttids- eller arbetsminnet en roll.
Arbetsminnet är det som vi använder när vi ska hålla en information i huvudet en kort stund, samtidigt som vi ska bearbeta informationen. Arbetsminnet är ett system med begränsad kapacitet som utvecklas mycket under de första skolåren.
Det kan vara så att de elever ni tänker på har en viss begränsning i sitt arbetsminne, som gör att de behöver lite mer tid på sig för att bearbeta det de hört. Det kan vara en bra anpassning att ge eleven lite betänketid. Under den tiden bör alla vara tysta och inga fler eller ledande frågor bör ställas innan eleven svarar. Under den tiden bör alla vara tysta och inga ledande frågor bör ställas. Provet prövar fortfarande förståelsen, däremot inte hastigheten.
Anpassningar av nationella prov på Skolverkets webbplats.
Se filmen Hur funkar nationella prov för elever med funktionsnedsättningar, Skolverket.