Ljudmiljön i lokalerna behöver fungera utifrån elevernas behov. Ljud som kommer från fläktar eller maskiner kan vara obehagliga eller störande. Se över akustiken och om det finns meningsfulla ljud som hjälper eleverna att orientera sig. Att själv röra sig i lokalerna med ögonbindel eller bara sitta ner en stund och blunda, kan vara en bra hjälp för att få tankar kring hur ljudmiljön fungerar. Ni kan också ta hjälp externt med en uppmätning av akustiken. Mer information om ljudmiljön finns på vår webbplats. Nedan finns länk till en filmad föreläsning av Sara Backlund Lindeberg om ljudmiljöns betydelse för elever med blindhet. Hon refererar i föreläsningen till en forskningsrapport som tidigare varit publicerad men som nu tyvärr utgått från SPSMs sortiment.
Syncentralen kan ge råd om lämplig belysning, uppmärkning, ledstråk och kontrastmarkeringar. Möblering och planering av rummen bör främja elevernas möjligheter att förflytta sig självständigt, utforska lokalerna och hitta arbetsmaterial.
”Ser du det här?” är en film om den fysiska lärmiljöns betydelse med fokus på den visuella miljön i skolan. Filmen är gjord med utgångspunkt utifrån elever med synnedsättning och behovet av en tillgänglig lärmiljö.
På vår webbsida har vi ett stödmaterial för tillgänglig utbildning som består av fyra moment. Ett av momenten beskriver tillgänglighetmodellens fyra områden där fysisk lärmiljö är ett av dem. Område fysisk lärmiljö är indelat i fyra kategorier – innemiljö, ljudmiljö, visuell miljö och utemiljö. Till de olika kategorierna finns frågor för diskussion och reflektion om hur tillgänglig verksamheten är. Därtill finns också stöd för att utveckla tillgängligheten i form av påståenden för nulägesvärdering.