Hur kan skolan skapa en bra pedagogisk lärmiljö för en elev med synnedsättning?

Hur kan skolan skapa en bra pedagogisk lärmiljö för en elev med synnedsättning?

Svar:

Vilket stöd en elev med en synnedsättning behöver är beroende av flera olika faktorer, till exempel elevens synförmåga och ålder. Elevhälsan kan med vårdnadshavares samtycke kontakta syncentralen för att få information om hur elevens syn fungerar. Det kan gälla specifika behov kring kontraster, belysning, synfält, hur mycket eleven ser på nära håll och på avstånd med mera. Men det handlar också om den sociala miljön, hur elevgruppen fungerar och hur elevens möjlighet till goda kamratkontakter ser ut. Slutligen handlar det om den pedagogiska miljön, exempelvis hur undervisningen organiseras och utformas, hur läromedel används och hur eleven kan ta till sig undervisningen utifrån sina individuella förutsättningar. För att kunna ge eleven rätt stöd behöver ni kartlägga elevens behov utifrån alla olika faktorer ovan. 

SPSM har tagit fram en modell för tillgänglighet och hur de olika delarna fysisk, social och pedagogisk lärmiljö samspelar. Modellen kan vara ett stöd i kartläggningsarbetet att reflektera hur de olika delarna ser ut på skolan.

Digitala verktyg är i de flesta fall ett mycket viktigt stöd för eleven. Här har specialpedagogen en viktig roll att initiera och följa upp användningen av alternativa verktyg och hjälpmedel. I specialpedagogens roll kan det också ingå att vara spindel i nätet och hålla i kontakterna med alla olika aktörer som kan finnas runt eleven.

I publikationerna "Delaktighet, ett arbetssätt i skolan" och "Där man söker får man svar" kan man bland annat läsa om hur elever med synnedsättning och blindhet uppfattar sin lärmiljö men alla elever oavsett funktionsförmåga omfattas av innehållet samt vilka förutsättningar som finns för delaktighet. I arbetet med att utforma lärmiljön för elev med synnedsättning kan ni få stöd av den systematiska översikten ”Att främja delaktighet och lärande hos barn och elever med synnedsättning”.

På Pedagog Norrköpings webbplats finns tre filmer som illustrerar fysisk, pedagogisk och social lärmiljö för elever med synnedsättning. Där kan du hitta information om hur lärmiljön kan bli mer tillgänglig.

Om arbetslaget behöver stöd i anpassningar av lärmiljön kan skolan söka specialpedagogiskt stöd på SPSM via vår förfrågansblankett.

Tillgänglig utbildning

Delaktighet

Stödmaterial för tillgänglig utbildning
Inkluderande utbildning

Delaktighet - ett arbetssätt i skolan

Där man söker får man svar

Att främja delaktighet och lärande hos barn och elever med synnedsättning

Pedagog Norrköpings webbplats

Söka specialpedagogiskt stöd

Publicerat tisdag 10 december 2024