Det finns många olika sätt att ge stöd för minnet.
I klassrummet
I klassrummet kan man minska belastningen på elevens arbetsminne bland annat genom att presentera information i små steg, lite i taget. Det är viktigt att använda korta muntliga instruktioner och ge visuellt stöd som komplement till det som sägs. Att få informationen både muntligt och skriftligt och med stöd av bilder eller tankekartor underlättar. Bildkort, som innehåller nyckelinformation för utmanande kognitiva uppgifter, kan också underlätta så att eleven slipper att både hålla informationen i huvudet och samtidigt göra något med den. Att koppla nya kunskaper till de eleven redan har, stöttar minnet. Det är också viktigt att reducera störande bakgrundsljud, som kan distrahera.
Repetition är viktigt
När det gäller att lära sig nya ord och fraser krävs flera repetitioner för dem som har språkliga svårigheter eller arbetsminnessvårigheter. Det kan bli ännu tydligare när främmande språk, exempelvis engelska, introduceras. Arbeta med ordet eller frasen på olika sätt; sätt in det i ett sammanhang, associera, leta bilder som illustrerar ordet, hitta ord som är låter lika, har liknande betydelse, eller är motsatsord, och så vidare. Då ökar förutsättningarna för att ordet eller frasen ”fastnar” i minnet.
Litteratur:
Läs gärna vår publikation Arbeta med språkstörning i förskola och skola. Den kan kostnadsfritt laddas ned från vår webbplats.
Publikationen Arbeta med språkstörning i förskola och skola i vår webbutik
Henry, L.A. & Botting, N. (2016). Working memory and developmental language impairments. Child Language Teaching and Therapy.
Artikeln Working memory and developmental language impairments på forskningsportalen SAGE