
Forskningsutblick: Faktorer som förutsäger läsutveckling hos barn med cochleaimplantat
I studien undersöktes språkliga förmågor, tänkande, minne och läsintresse och hos barn med cochleaimplantat i åldrarna 7–9 år. Därefter undersöktes barnens läsförmåga i 11-årsåldern. Syftet var att se om det fanns något samband mellan barnens läsförmåga i 11-årsåldern och deras tidigare kunskaper, förmågor och läsintresse. Resultaten visade ett samband mellan barnens läsförståelse i 11-årsåldern och deras ordförråd och grammatikkunskaper i 7–9-årsåldern.
Det här handlar forskningen om
Studien handlar om läsutveckling hos barn med grav hörselnedsättning/dövhet som använder cochleaimplantat (CI). Målet med studien var att ta reda på om man kan se samband mellan hur barn i 7–9-årsåldern presterar i uppgifter som mäter språk, minne, tänkande och läsintresse och hur barnen senare läser när de är i 11-årsåldern.
Vi visste sedan tidigare att läsning ofta är en utmaning för barn med hörselnedsättning eller dövhet som använder CI. Vi ville undersöka sambanden mellan tidiga förmågor och läsning för att lära oss om vilka förmågor som barn med CI kan behöva träna för att förbättra sin läsförmåga vid en senare tidpunkt.
Så här gjorde forskarna
I studie deltog 24 barn med CI. Barnen gjorde uppgifter som testar språk, minne och läsförmåga vid tre tillfällen i samband med att de var på uppföljningsbesök hos sin CI-mottagning. Vid första tillfället var barnen i genomsnitt 7 år och 8 månader och andra tillfället var ungefär ett år senare. Vid tredje tillfället var barnen i genomsnitt 11 år och 8 månader gamla.
Uppgifterna som barnen gjorde mätte bland annat hörsel, ordförråd, minne, förmågan att höra skillnader på språkljud och grammatikkunskap. Vid andra tillfället fick barnens föräldrar också fylla i en enkät där de skattade barnens läsintresse.
Barnens resultat i testerna användes för att undersöka sambanden mellan språk, minne, läsintresse och läsförmåga.
Det här kom forskarna fram till
Resultaten visar att det finns ett samband mellan hur barnens ordförråd och grammatik-kunskaper ser ut i 7–9-årsåldern och vilken läsförståelseförmåga de sedan har i 11-årsåldern. Det innebär att barn som har ett stort ordförråd och goda grammatikkunskaper i 7–9-årsåldern också har bättre läsförståelse när de är 11år.
Så kan du förstå forskningen
Resultaten tyder på att läsförståelsen i 11-årsåldern blir bättre av att ha ett stort ordförråd och goda grammatikkunskaper i 7–9-årsåldern. Det kan därför vara en fördel att hjälpa barn med hörselnedsättning eller dövhet som använder CI, att träna sitt ordförråd och grammatikförmåga i tidig ålder.
Så arbetar vi med forskningsutblickar
Forskningsutblickar är kortfattade sammanställningar av aktuell forskning inom specialpedagogik och områden som rör SPSMs målgrupper – barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättningar. SPSM sammanställer och kommunicerar forskningsresultat för att öka kunskapen om specialpedagogiska frågor. Varje utblick lyfter en specifik studie, inte hela kunskapsläget. Om du behöver specialpedagogisk rådgivning kontakta Fråga en rådgivare.