
Forskningsutblick: Glappet mellan forskningsfälten specialpedagogik och flerspråkig undervisning
Modersmålslärares och studiehandledares perspektiv på särskilda stödbehov hos flerspråkiga elever.
Flerspråkiga elever som behöver särskilt stöd riskerar att hamna mellan stolarna. Den här studien visar att modersmålslärare och studiehandledare behöver samarbeta med specialpedagoger för att flerspråkiga elever ska få rätt hjälp.
De flesta flerspråkiga elever utvecklar sina kunskaper i språk och andra ämnen utan större problem. Men när en elev utvecklas långsammare än väntat behöver skolan ge både stöd i den flerspråkiga undervisningen och utifrån deras specialpedagogiska behov. Men de olika forskningsområdena flerspråkig utbildning och specialpedagogik samverkar inte och det gör att flerspråkiga elever inte alltid får rätt hjälp. Vissa får bara stöd i sin språkutveckling och andra bara för sina inlärningssvårigheter. Utredningar och diagnostiseringar tar sällan hänsyn till båda perspektiven.
Det här handlar forskningen om
Modersmålslärare och studiehandledare har en viktig roll i sitt arbete med flerspråkiga elever som behöver särskilt stöd. De fungerar som en länk mellan skolan och elevens hem och identifierar vilket stöd eleven behöver. Den här studien undersöker hur de ser på sitt uppdrag och på de flerspråkiga elevernas behov.
Så här gjorde forskaren
Forskaren intervjuade 13 modersmålslärare och studiehandledare i en mellanstor kommun. Tillsammans representerade de 16 språk. Deras utbildningsbakgrund varierade mycket – några hade lärarutbildning, andra hade bara gått gymnasiet. De hade mellan två och 17 års erfarenhet. Tolv av dem arbetade både som modersmålslärare och studiehandledare, en som enbart modersmålslärare.
Det här kom forskaren fram till
De modersmålslärare och studiehandledare som intervjuades anser att de flerspråkiga elever som behöver särskilt stöd är de vars beteenden eller språkutveckling avviker från normen.
I sin roll som modersmålslärare känner de intervjuade pedagogerna sig trygga. Läroplanen för modersmålsundervisning ger dem stöd för att bedöma elevernas språkutveckling. De menar att skillnader i språkutveckling antingen beror på en språklig funktionsnedsättning, eller svårigheter med andraspråksinlärning. De flesta anser att det är viktigt att samarbeta med specialpedagoger när de utreder varför en elevs språkutveckling avviker. För att avgöra vad svårigheterna beror på jämför de modersmålet med svenskan, både språkligt och ämnesmässigt.
När det gäller beteendeavvikelser upplever de att det är svårare att tolka vad som ligger bakom. Sådana avvikelser upptäcks oftast när de i sin roll som studiehandledare arbetar med sitt uppdrag i elevens ordinarie klass. I modersmålsundervisningen, där grupperna är blandade i ålder och nivå, är det svårare att bedöma vad som är avvikande. Många av de intervjuade säger att de saknar kunskap om specialpedagogik och att de därför har svårt att förstå vad beteendet kan bero på och hur de ska stötta eleverna. Det är bara få som uppger att de samarbetar med specialpedagoger när det gäller beteenderelaterade svårigheter.
Så kan du förstå forskningen
När samarbetet med specialpedagoger saknas blir modersmålslärarnas och studiehandledarnas egna erfarenheter avgörande. Eftersom deras utbildning och yrkeserfarenhet varierar mycket riskerar stödet till eleverna att bli ojämnt. Och en del elever får inte det stöd de behöver.
För att förbättra stödet föreslår forskaren flera åtgärder:
- Mer samarbete mellan modersmålslärare, studiehandledare och specialpedagoger.
- Tydligare utbildningsvägar, särskilt för studiehandledare.
- Bättre information till specialpedagoger om studiehandledares roll och ansvar.
Målet är att ingen elev ska falla mellan stolarna.
Så arbetar vi med forskningsutblickar
Forskningsutblickar är kortfattade sammanställningar av aktuell forskning inom specialpedagogik och områden som rör SPSMs målgrupper – barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättningar. SPSM sammanställer och kommunicerar forskningsresultat för att öka kunskapen om specialpedagogiska frågor. Varje utblick lyfter en specifik studie, inte hela kunskapsläget. Om du behöver specialpedagogisk rådgivning kontakta Fråga en rådgivare.