Om Studiepaket NPF

Studiepaketet vänder sig i första hand till dig som möter barn och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, inom förskola, grundskola och fritidshem. Materialet är framtaget för både kollegialt lärande och enskilda studier.

Målgrupp

Lärare, förskollärare, resurspersoner, specialpedagoger och rektorer.

Förkunskaper

Det här materialet kräver ingen förkunskap. Det består av korta, fristående delar som kan läsas var för sig eller kombineras utifrån verksamhetens behov. Det är en fördel om du läser den första, grundläggande delen innan du går vidare till de andra delarna. 

Den första delen i respektive skolform är NPF i förskolan, NPF i grundskolan, och NPF i fritidshem.

Syfte

Materialet syftar till att:

  • ge kunskap om autism och adhd
  • ge ett praktiknära stöd
  • ge kännedom om tydliggörande pedagogik och tillgänglig lärmiljö
  • skapa reflektion kring den egna verksamheten.

Innehåll

Studiepaketet lyfter bland annat funktionsnedsättningens konsekvenser för lärande, arbetssätt och pedagogiska strategier, och förhållningssätt och bemötande.

Innehållet i studiepaketet stöttar arbetet med barn och elever som är i behov av tydlig struktur i lärmiljön, oavsett om det finns en diagnos eller inte. 

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet 

Innehållet i det här studiepaketet vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. I slutet av varje moment återfinns de källor vi hänvisar till i separata referensdokument. 

När det kommer till de praktiska delarna baseras de till största delen på SPSM:s beprövade erfarenhet. SPSM:s medarbetare håller i specialpedagogisk fortbildning och rådgivning för förskolor och skolor i hela landet. Då samlar SPSM in erfarenheter från verksamheterna och utvecklar kunskap om hur man kan undanröja hinder för lärandet tillsammans med dem. Det här stödmaterialet bygger på den beprövade erfarenheten från det arbetet när ingenting annat anges i referensdokumentet.

Planeringsstöd och tillvägagångssätt

På sidan Planeringsstöd finns riktad information till bland annat huvudmän, rektorer, lärare och resurspersoner. Där finns också tips på tillvägagångssätt till de som studerar i grupp eller enskilt och förslag på studieplaner för respektive skolform.

Produktion

Det här stödmaterialet är utgivet av Specialpedagogiska skolmyndigheten 2023 och är fritt att använda. 

Externa leverantörer står framskrivna på varje dels startsida. 

Publicerat torsdag 19 december 2024