En elev räcker upp handen

Forskningsutblick: Olika undervisningsmiljöer: Fyra fallstudier från anpassade skolan

Elevgrupper med intellektuell funktionsnedsättning (IF) präglas av stora variationer, men utbildningen beskrivs ofta som enhetlig. Detta kan leda till en förenklad bild av elevernas utbildningsbehov. I en studie utförd i fyra olika klasser i den anpassade skolan undersöktes hur olika undervisningsmiljöer konstrueras och vilka faktorer som påverkar dessa miljöer. 

Sammanfattning

Utbildning för elever med intellektuell funktionsnedsättning (IF) beskrivs ofta som enhetlig och likartad, trots att elevgruppen innehåller stora variationer. Därför finns det en risk att bilden av elevernas utbildningsbehov förenklas. Syftet med denna studie var att utforska hur olika undervisningsmiljöer konstrueras i anpassad skola och huvudfokus var att söka efter kännetecken och utmärkande drag för respektive miljö. Studien genomfördes som en multipel fallstudie i fyra olika klasser (kallade Alpha, Beta, Gamma och Delta) i årskurs 6-9 i anpassade skolan. Resultaten visar att klasserna har olika värderingar och idéer om kunskap och undervisningssätt. Den lokala skolorganisationen, lärares tolkningar av läroplanen och tillhörande dokument, ger olika förutsättningar för eleverna i de olika undervisningsmiljöerna. Därför har det betydelse för elever var de går i skolan och vilka som är deras lärare och skolkamrater.

Bakgrund till studien

Elever som bedöms ha en intellektuell funktionsnedsättning erbjuds skolgång i anpassad skola. Dock finns en komplexitet, både internationellt och nationellt, att med säkerhet ställa diagnosen IF, vilket i sin tur kan kopplas till bedömning och sammanvägning av en personens förmågor i relation till det stöd som finns att tillgå i den aktuella skolan. Det betyder att bedömningen görs i relation till det lokala sammanhanget och det utbildningsystem som eleven finns i. För det svenska sammanhanget betyder det att det finns en stor variation mellan kommuner vad gäller andelen elever som bedöms tillhöra anpassad skola. 

Utbildning av elever med IF sker ofta i särskilda undervisningsgrupper, eller i egen skolform med egen läroplan som har andra utbildningsmål än vanliga skolan. I Sverige går ca 1 procent av eleverna i anpassad skola, medan motsvarande siffra för elever med IF i Europa är 1,4 procent. 

Studiens fokus

Studien var en del av ett större forskningsprojekt som avslutades 2019 om undervisning och lärande i anpassade skolan (dåvarande grund- och gymnasiesärskolan). En enkät skickades ut till lärare i anpassade skolan på grund- och gymnasienivå. Av 145 lärare gjordes ett urval där ett kriterium var att skolorna skulle variera geografiskt över Sverige. De fyra klasser som valdes ut representerar var sin undervisningsmiljö och omfattar årskurs 6-9 med elever i åldrarna 12-16 år och med måttlig eller mild IF.

Studiens genomförande 

Tidigare forskning om undervisning för elever med IF belyser att den ofta äger rum i särskilda undervisningsgrupper, i specialklasser eller i specialskolor och jämförs ofta med elever i vanlig skola. Denna studies fokus var att utforska och belysa hur de fyra undervisningsmiljöerna skiljer sig, vad som utmärker dem och vad de har gemensamt. Fyra forskare vistades i var sin klass under cirka sju dagar fördelat på två perioder. Under denna tid observerade de lektioner samt intervjuade elever och lärare. Informella samtal med både elever och lärare var också en värdefull informationskälla. Intervjufrågorna till lärarna rörde deras bakgrund och utbildning, deras undervisning samt övergripande syfte med skolan. Intervjufrågorna till eleverna rörde syfte med utbildning, vad som är viktig kunskap och välmående i skolan. Observationerna fokuserade på lektionsinnehåll och undervisningsformer. Analysen av datamaterialet syftade till att ge innehållsrika beskrivningar av varje undervisningsmiljö och fokuserade på vad som anses vara viktig kunskap enligt en teori om undervisningsideologier. 

Resultat

Utifrån analyser av varje undervisningsmiljö och jämförelser miljöerna emellan, utkristalliserades karakteristiska drag som forskarna formulerade till kännetecknande ledord för varje miljö. Alphaklassen utmärktes av kunskapsförmedling genom en strukturerad undervisning som fokuserade på traditionella skolkunskaper och en strävan att efterlikna den vanliga skolan. Betaklassens ledord var det socialiserande klassrummet med undervisning som en gemensam aktivitet där skolkunskaper integreras i lektionsinnehåll, lärarens omsorg om relationen till eleven och ett intresse för elevernas erfarenheter. Kännetecken för Gammaklassen var funktionella livsförmågor genom strukturerad och välplanerad undervisning med ett fokus på ändamålsenlig kunskap och nytta. Deltaklassen utmärktes av omsorg och lärarcentrerad undervisning där elevernas välmående och sociala situation prioriterades före ämneskunskaper och kunskapsutveckling. 

Vid jämförelsen av samtliga undervisningsmiljöer framträder läraren som motorn i undervisningen med liten påverkan av elevers initiativ och erfarenheter. Lärares förväntningar på elever verkar också påverka undervisningsdesignen, bland annat genom beskrivningar av elevernas tillkortakommanden (exempelvis ’osäkra’, ’bli så självständiga som möjligt’). Synen på kunskap varierar mellan undervisningsmiljöerna. Kunskap betraktas som objektiv och oberoende av andra människor i Alphaklassen. I Betaklassen framträder en kunskapssyn grundad på interaktioner mellan lärare och elev. I Beta- och Deltaklassen är undervisningen elevcentrerad men det uttrycks på olika sätt. I Betaklassen fokuserar undervisningen på eleverna som grupp, ofta genom grupparbete, medan undervisningen i Deltaklassen fokuserar på eleverna som individer genom en-till-en-undervisning.

Slutsatser från studien

En viktig slutsats från studien är att den lokala skolorganisationen, ekonomiska och materiella resurser samt lärare, övrig skolpersonal och elever tillsammans skapar en undervisningsmiljö som får konsekvenser för hur elever upplever sin skolmiljö. Därför är det viktigt för elever var de går till skolan, vem som är deras lärare och vilka skolkamrater de har. 

Resultaten tyder på att undervisningen i dessa klasser inte skiljer sig så mycket från undervisning i vanliga skolklasser, trots högre lärartäthet och färre elever i klasserna. Rimligtvis skulle undervisning i anpassad skola kunna utvecklas mer, exempelvis genom mer samarbete mellan klasser och skolformer och genom tematisk undervisning. Studien bidrar med resultat om vad som anses som viktig kunskap för elever med intellektuell funktionsnedsättning samt för elever i särskilda undervisningsgrupper. 

Kommentar

Vid tiden för studiens genomförande kallades anpassad skola för särskola. Resultat från forskningsprojektet finns också att läsa i antologin Utbildning och undervisning i särskolan: Forskningsinsikter möter lärar- och eleverfarenheter med Kerstin Göransson, Kristina Szönyi och Magnus Tideman som redaktörer.

Fyra olika undervisnings-miljöer i anpassade skolor

Det sägs att alla elever med IF
får ungefär samma utbildning.
Trots att eleverna är väldigt olika.
När man säger så
finns det en risk att vi missar
vilka behov olika elever har.
IF = intellektuell funktions-nedsättning.

En grupp forskare ville undersöka
hur det egentligen är.
De satt med i fyra klasser.
Forskarna såg då att 
det finns stora skillnader.
Det stämmer inte att
alla med IF får samma undervisning.
Därför spelar det roll
vilken skola och klass en elev går i.

Vilka elever ska gå
i anpassad skola?

Elever med IF får en plats
i anpassad skola.
Det vi kallade sär-skola förr.

Men det är svårt att
ställa diagnosen IF.
Vilka har egentligen IF?
Kommuner i Sverige
ser olika på det.

Eleverna går ofta i
särskilda undervisnings-grupper.
Eller i en egen skol-form.
Skol-formen har egen läro-plan.
Den har andra mål
än den vanliga skolan.

En procent av eleverna
går i anpassad skola
i Sverige. 

Det är lite mindre än
i resten av Europa.
Där går 1,4 procent
i anpassad skola.

De här var med i studien

Fyra klasser var med.
De hade olika undervisnings-miljöer.

Eleverna gick i årskurs 6 till 9.
De var 12 till 16 år gamla.

Eleverna hade
måttlig eller mild IF.

Så här gjorde forskarna

Forskarna skickade frågor
till lärare i anpassade skolor.
De fick svar från 145 lärare.

Forskarna valde ut fyra skolor.
Skolorna låg över hela Sverige.

Det var fyra forskare.
De tog var sin klass.

Forskarna var i klassen
i sju dagar.
De satt med och tittade på.
De intervjuade också
elever och lärare.

Forskarna pratade även vanligt
med elever och lärare.
Då fick de också veta mycket.

Det här ville forskarna veta

Frågor om miljöer

Forskarna tittade alltså på
fyra undervisnings-miljöer.
De ville veta:

  • På vilket sätt är de olika?
  • Vad är speciellt med dem?
  • Vad är lika?

Frågor till lärarna

Forskarna frågade om lärarnas

  • bakgrund
  • utbildning
  • undervisning.

De frågade också om
syfte med skolan. 

Frågor till eleverna

Forskarna frågade eleverna om:

  • syfte med utbildning.
  • vad som är viktig kunskap.
  • välmående i skolan. 

Det här tittade de på i klassen

Forskarna observerade:

  • Lektionens innehåll.
  • Undervisnings-former.

Det här var nytt
i den här studien

Forskarna jämförde
olika sätt att undervisa
elever med IF.

Andra har tidigare 
jämfört med vanlig skola.

Namn på klasserna

I studien kallar forskarna
de fyra klasserna för

  • Alfa
  • Beta
  • Gamma
  • Delta.

Det här kom forskarna fram till

Klasserna är olika

Forskarna såg att
klasserna hade olika

  • värderingar
  • idéer om kunskap
  • sätt att undervisa.

Det ger olika förutsättningar
för eleverna.

Det här ger också
olika förutsättningar:

  • Hur skolan är organiserad.
  • Hur läraren tolkar läro-planen
    och liknande dokument.
  • Vem eleven får som lärare.
  • Vem eleven får som skol-kamrater.

Så här var klasserna

Alfa

Alfa-klassen var ganska lik
vanliga klasser:

  • Läraren undervisade.
  • Eleverna fick lära sig
    traditionella skol-kunskaper.

Läraren ville att
det skulle vara som
i en vanlig skola.

Beta

I Beta-klassen lärde de sig
skol-kunskaper tillsammans:

  • De hade ofta grupp-arbete.
  • Lärare och elever
    pratade mycket med varandra.

Läraren var inte lika mycket
traditionell lärare.

Läraren visade 
mer intresse för eleverna.
Relationen till eleven var viktig.

Gamma

I Gamma-klassen fick de
kunskap som är nyttig
för eleverna.

Undervisningen var väl-planerad.
Men det var inte lika mycket
skol-kunskaper.

Delta

I Delta-klassen ledde läraren
lektionerna.
Det var mycket
en-till-en-undervisning.

Det var tydligt att läraren
brydde sig om eleverna.

Men det här var viktigare
än ämnes-kunskaper
och kunskaps-utveckling:

  • Att eleverna mådde bra.
  • Elevernas sociala situation.

Det här var lika i klasserna

  • Att läraren ledde undervisningen.
  • Att det läraren förväntar sig av elever
    påverkar hur läraren undervisar.

Så kan du förstå studien

Skolans personal och elever
skapar sin undervisnings-miljö
tillsammans.

Hur miljön blir
beror på många saker:

  • Hur skolan är organiserad.
  • Hur mycket pengar det finns.
  • Vad det finns för material.
  • Hur lärarna undervisar.
  • Hur eleverna är.

Allt det här påverkar
hur elever upplever sin skola.

Därför är det viktigt för elever
var de går i skolan.

Det är också viktigt
vem deras lärare är.
Och vilka skol-kamrater de har. 

I anpassad skola har eleverna
fler lärare.
Klasserna är mindre.

Men undervisningen
skiljer sig inte så mycket
från vanlig skola.

Undervisning i anpassad skola
borde kunna utvecklas mer.
Till exempel genom

  • mer samarbete mellan klasser.
  • samarbete mellan skol-former.
  • undervisning med tema. 

I studien kan du också läsa om
vad som är viktig kunskap för elever med IF.

Mer info om artikeln

Construction of
learning environments:
A multiple case study
in special education settings.

Författare

Susanne Hansson
Karlstads universitet.

Karin Bengtsson
Karlstads universitet.

Gunilla Lindqvist
Uppsala universitet.

Nina Klang
Uppsala universitet.

Kerstin Göransson
Karlstads universitet.

Publicerat tisdag 22 oktober 2024