Undantags­bestämmelsen i svenska som andraspråk

Vi har en elev i årskurs 6 som har svårt att nå alla betygskriterierna i svenska som andraspråk på grund av läs- och skrivsvårigheter. Eleven har uppläsningsstöd samtidigt som hen följer med i texten och då förstår eleven textens innebörd och kan samtala och även skriva (med stavningsstöd) vad den handlar om. Eleven kan alltså inte läsa med flyt som anges i betygskriterierna. Hur ska vi bedöma eleven?

Svar:

Om eleven läser mycket långsamt men ändå kan förstå texten, ska hen kunna få ett betyg. För samtal med elevhälsan, rektor och kollegor för att skapa en samsyn om vad som är konsekvensen av funktionsnedsättningen, vilka kompensatoriska anpassningar eleven har samt vad som kan anses som enskilda delar av betygskriterierna. En elev har rätt att få ledning och stimulans, extra anpassningar och särskilt stöd för att kompensera för de förmågor som är nedsatta enligt den funktionsnedsättning som eleven har. Om elevens kunskaper utvecklas med anpassningar och stöd är inte undantagsbestämmelsen intressant eftersom eleven också vid bedömningssituationen får använda sina anpassningar. Undantag är vid Nationella prov, där särskilda skrivningar finns för vilket stöd eleven får använda vi provtillfället.

Undantagsbestämmelsen kan bara användas när man sätter betyg och det är du som betygsättande lärare som beslutar om det. Det är dock alltid bra att diskutera med rektor och elevhälsa hur ni ska förhålla er till enstaka delar av betygskriteriet.

Det är tre saker läraren behöver ta ställning till och som behöver vara uppfyllda för att undantagsbestämmelsen ska kunna användas:

  1. För det första om elevens funktionsnedsättning eller andra personliga förhållanden inte är övergående.
  2. För det andra om de delar av betygskriterierna där eleven inte har visat sitt kunnande kan bedömas vara enstaka delar av betygskriterierna.
  3. Det tredje är om funktionsnedsättningen är ett direkt hinder för eleven att lära sig det som beskrivs i den del av betygskriterierna som eleven har svårt att nå.

Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram, Skolverket.

Undantagsbestämmelsen vid betygssättning, Skolverket.

Skolverkspodden användning av undantagsbestämmelsen.

Läs- och skrivsvårigheter, dyslexi.

Publicerat torsdag 6 mars 2025