Forskningsutblick: Specialpedagogers och förskollärares bedömningar av beteendeproblem, vardagsfunktion och engagemang hos barn med utvecklingsförsening
En svensk jämförande interventionsstudie
Den här studien ingår i PLUSS-projektet, ett initiativ i Region Jönköpings län för att upptäcka och stötta barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa eller utvecklingsförsening. Projektet hjälper specialpedagoger, förskollärare och vårdnadshavare att samverka genom utbildning och workshops. Studien undersöker hur en utbildningsinsats och strukturerade bedömningar kan hjälpa pedagoger att bättre förstå och stötta barnen. Resultaten visar att insatsen ledde till att pedagogerna blev mer uppmärksamma på barnens behov och att barnens beteende och engagemang i förskolan förbättrades.
Det här handlar forskningen om
Barns psykiska hälsa och utveckling kan märkas redan i förskoleåldern, men det saknas tydliga metoder för att upptäcka vilka som behöver stöd. Eftersom nästan alla barn i åldern 1–5 år går i förskolan, är pedagogerna viktiga för att se och agera tidigt.
Forskarna ville ta reda på hur specialpedagoger och förskollärare bedömer psykisk ohälsa och beteendeproblem före och efter en utbildningsinsats. De ville också se vilket stöd pedagogerna behöver för att fortsätta utveckla sitt arbete.
Så här gjorde forskarna
I studien deltog 119 specialpedagoger och förskollärare. De arbetade med barn som hade remitterats till barnhälsovårdens psykolog på grund av misstänkt utvecklingsförsening.
Deltagarna fick
- se fem korta föreläsningar om barns utveckling och pedagogiska strategier
- delta i en workshop där de planerade stöd utifrån varje barns behov
- lära sig att använda bedömningsformulär för att systematiskt kartlägga barnens beteende och sociala förmågor.
Pedagogerna fyllde i formulären både före och efter utbildningen för att forskarna skulle kunna se om pedagogernas uppfattningar förändrades.
Det här kom forskarna fram till
Innan utbildningen upplevde pedagogerna att barnen i studien hade mer beteendeproblem än andra barn i samma ålder. Efter utbildningen såg de en förbättring i barnens engagemang och sociala interaktioner samt mindre beteendeproblem. Det verkar som att utbildningen gav pedagogerna en bättre förståelse för barnens behov och verktyg för att bemöta dem på ett mer anpassat sätt. Pedagogerna upplevde fortsatt behov av utbildning, särskilt för barnens känsloreglering, kamratrelationer och samarbete med vårdnadshavare.
Så kan du förstå forskningen
PLUSS-projektet hjälper förskolepersonal att få en bättre bild av barns utveckling och psykiska hälsa. Med rätt kunskap kan pedagogerna upptäcka och stötta barn i behov av extra hjälp i ett tidigt skede.
Projektet används nu i hela Region Jönköpings län, och fler studier görs för att se hur det fungerar för olika barn och förskolor. Förhoppningen är att modellen kan spridas till fler delar av landet.
Så arbetar vi med forskningsutblickar
Forskningsutblickar är kortfattade sammanställningar av aktuell forskning inom specialpedagogik och områden som rör SPSMs målgrupper - barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättningar. SPSM sammanställer och kommunicerar forskningsresultat för att öka kunskapen om specialpedagogiska frågor. Varje utblick lyfter en specifik studie, inte hela kunskapsläget. Om du behöver specialpedagogisk rådgivning kontakta Fråga en rådgivare.