
Forskningsutblick: Ökad stress i skolan, särskilt bland elever med skolsvårigheter
Studien handlar om elevers stress i skolan i olika perioder och i olika grupper. Den bygger på uppgifter ur en enkätstudie som har följt elever i årskurs 6 och 9, födda 1992, 1998 och 2004. Syftet med studien var att kartlägga trender i stressnivåer och att analysera skillnader baserade på kön, socioekonomisk bakgrund, migrationsbakgrund, skolsvårigheter och skolresultat.
Det här handlar forskningen om
Forskning visar att elever tycker att skolan och särskilt bedömningen i skolan är bland det som stressar dem mest av allt i livet. Stressen kan försvåra deras inlärning och riskerar att bidra till allvarligare former av psykisk ohälsa. Bakgrunden till att den här studien har genomförts är att flera andra studier har visat att stressen ökar bland elever. Men hittills har det inte funnits någon forskning som visar om ökningen skiljer sig mellan olika grupper.
Så här gjorde forskarna
Studien bygger på data från enkätundersökningen Utvärdering Genom Uppföljning (UGU) som följer olika grupper av elever från låg- eller mellanstadiet till och med gymnasiet. I enkätundersökningen får eleverna svara på frågor om stress i skolan. Nästan 33 000 elever besvarade enkäterna mellan 2005 och 2020.
Det här kom forskarna fram till
Resultaten visar att stressen i skolan har ökat, särskilt bland elever i årskurs 6. En orsak kan vara att betyg i årskurs 6 infördes 2011. Studien visar också, liksom tidigare studier, att flickor oftare känner sig stressade än pojkar.
I gruppen födda 2004 framträder ett nytt mönster som handlar om skolsvårigheter och skolprestationer. Elever med låga betyg och särskilt stöd i skolan känner sig mer stressade än andra elever. Det är en förändring från tidigare då stressnivåerna antingen var jämnt fördelade eller de mest stressade var elever med höga betyg. Gruppen födda 2004 besvarade enkäten våren 2020, mitt under pandemin, vilket kan ha påverkat deras upplevelse.
Det var bara små skillnader i stress beroende på socioekonomisk status och migrationsbakgrund.
Så kan du förstå forskningen
Studien beskriver förändringar i skolrelaterad stress över tid och ger därför ingen direkt vägledning i hur man kan förebygga eller hantera stressen. Det behövs mer forskning för att förstå orsakerna till ökningen av stress. Men ökningen hos elever med skolsvårigheter tyder ändå på att skolan behöver vara vaksamma på förändringar i elevers mående. Ökningen visar också att skolan behöver uppmärksamma att både låg- och högpresterande elever ofta är stressade.
Så arbetar vi med forskningsutblickar
Forskningsutblickar är kortfattade sammanställningar av aktuell forskning inom specialpedagogik och områden som rör SPSMs målgrupper - barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättningar. SPSM sammanställer och kommunicerar forskningsresultat för att öka kunskapen om specialpedagogiska frågor. Varje utblick lyfter en specifik studie, inte hela kunskapsläget. Om du behöver specialpedagogisk rådgivning kontakta Fråga en rådgivare.