Forskningsutblick: Att navigera i komplexa undervisnings­situationer

Studien handlar om hur lärare hanterar utmanande situationer som uppstår när de utformar inkluderande skriftspråksundervisning. Studien genomfördes med lågstadielärare och speciallärare i fyra grundskolor i två kommuner.

Fyra områden visade sig särskilt utmanade: bristen på specialpedagogiska resurser, tekniska problem, organisatoriska problem samt undervisning i klasser med flera språk. 

Studien belyser både utmaningar i undervisningen och betydelsen av fortbildning och kollegialt lärande för att kunna skapa en inkluderande lärmiljö.

Det här handlar forskningen om

Studien undersöker hur lågstadielärare och speciallärare går tillväga för att utforma inkluderande skriftspråksundervisning. Hur arbetar de tillsammans och med variationen av elever? 

Så här gjorde forskarna

Ungefär 20 lågstadielärare och speciallärare från fyra grundskolor i två olika kommuner deltog i fokusgruppsamtal. Samtalen handlade om deras erfarenheter av komplexa lärsituationer. Fokusgruppsamtal som datainsamlingsmetod stämde med studiens syfte eftersom det var angeläget att ta del av allas kunskaper och erfarenheter. Forskarna ville veta hur lärarna gör för att undanröja hinder för lärande, så att alla elever, oavsett förutsättningar och behov, ska bli motiverade och kunna delta och lära.

Det här kom forskarna fram till

Lärarna kombinerar kreativitet och struktur i undervisningen. De använder olika metoder, som olika samarbetsövningar och flera uttrycksformer, som text, bild och ljud. Samtidigt ger de tydlig vägledning och har en struktur för hur lärandet ska gå till. Det är en viktig del i undervisningen att både utmana och stötta eleverna under hela lärprocessen för att väcka engagemang och motivation till läsning och skrivande.

Resultatet visar fyra områden som utmanar lärarna i deras arbete med att stödja elevernas lärande i skriftspråk: brist på specialpedagogiska resurser, tekniska problem, organisatoriska problem samt undervisning i klasser med flera språk.

Lärarna anpassar sin undervisning till elevernas olika förutsättningar och behov. Resultatet visar att lärarna är flexibla i sin undervisning och att de använder olika metoder och resurser beroende på situationen. Denna anpassningsförmåga bidrar till att alla elever kan vara delaktiga och utvecklas.

Så kan du förstå forskningen 

Artikeln belyser hur viktigt det är att lärare är flexibla i sin undervisning när de ska hantera utmaningar. Den understryker också vikten av att lärare får kontinuerlig fortbildning och att möjlighet att lära av varandra för att kunna bidra skapa en inkluderande lärmiljö. 

Artikeln är av intresse för lärare, speciallärare och specialpedagoger som arbetar för att utveckla en inkluderande klassrumskultur, och för forskare. 

Så arbetar vi med forskningsutblickar

Forskningsutblickar är kortfattade sammanställningar av aktuell forskning inom specialpedagogik och områden som rör SPSMs målgrupper - barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättningar. SPSM sammanställer och kommunicerar forskningsresultat för att öka kunskapen om specialpedagogiska frågor. Varje utblick lyfter en specifik studie, inte hela kunskapsläget. Om du behöver specialpedagogisk rådgivning kontakta Fråga en rådgivare.

Publicerat tisdag 18 februari 2025