Forskningsutblick: Anpassningar i skolans idrottsundervisning

Idrottslektionerna i grundskolan kan vara särskilt viktiga för elever med funktionsnedsättning, eftersom de inte har samma möjligheter att vara fysiskt aktiva på fritiden som sina klasskamrater. 

Det finns forskningsstudier som visar att elever med svårigheter känner sig inkluderade och delaktiga på lektionerna i ämnet Idrott och hälsa, men också de som visar att de är mindre aktiva på idrottslektionerna och känner sig utanför när de inte kan vara med.

Funktionshinder uppstår när omgivningen är otillgänglig, det vill säga när funktionsnedsättning betraktas som ett problem och när anpassningar och stöd är otillräckliga. Då finns risken att elever inte vill delta i ordinarie undervisning. Lärarna kan påverka lärmiljön för elever med funktionsnedsättning och underlätta möjligheterna att delta. Syftet med den här studien var att undersöka hur idrottslärare arbetar för att underlätta delaktighet för elever med funktionsnedsättning.

Det här handlar forskningen om

Lärare i Idrott och hälsa får anpassa undervisningen så att elever med funktionsnedsättning kan och vill vara med på lektionerna. Forskning om inkludering visar att lärare saknar kunskap om funktionsnedsättningar och anpassningar. Studien tar reda på hur idrottslärare går till väga för att elever med funktionsnedsättning ska kunna och vilja vara med på lektionerna.  

Så här gjorde forskarna

Två intervjuer genomfördes i fokusgrupper. De handlade om hur idrottslärare varierar undervisningen. Idrottslärarna deltog i en större forskningsstudie som undersökte självtillit och delaktighet hos 30 elever med funktionsnedsättning och deras klasskamrater från 26 olika högstadieskolor, totalt 450 elever.

I den här studien medverkade åtta idrottslärare med lång yrkeslivserfarenhet, endast en hade jobbat mindre än fem år. Fyra var män och fyra kvinnor. I studien ställdes frågor om hur lärarna planerar och organiserar sin undervisning för att tillgodose elevers olika behov, hur idrottsaktiviteterna anpassas samt om olika former av särskilt stöd.

Det här kom forskarna fram till

Idrottslärarna vill att alla ska kunna vara med i ordinarie undervisning och de gör så gott de kan med de förutsättningar de har. Resultatet visar att det är avgörande att olikheter tolereras och respekteras. Det krävs ofta ytterligare instruktioner för att elever med funktionsnedsättning ska känna sig trygga och förberedda i ordinarie undervisning.

Att få samarbeta med klasskamrater de litar på minskar deras oro och stress. Samarbete med kompisar gör också att eleverna vågar testa nya aktiviteter och att de får möjlighet att uppleva och dela glädjen av att klara av olika övningar tillsammans.

Lärarna försöker i första hand att anpassa sin ordinarie undervisning så att eleven kan vara med på liknande villkor tillsammans med klasskamraterna. Exempelvis kan de erbjuda olika alternativ vid en hinderbana så att samma aktivitet kan utföras på olika sätt. Andra aktiviteter, särskilt utomhus, är svårare att anpassa och det kan kräva alltför mycket tid och energi av eleven för att det ska kännas meningsfullt att delta. I sådana fall krävs det särskilda lösningar. Då är det viktigt att prata med eleven och komma överens om hur en alternativ aktivitet kan genomföras, i undantagsfall på annan plats tillsammans med en kompis eller elevassistent.

Lärarna stävar efter att anpassa sin undervisning så att elever med funktionsnedsättning kan vara med på lektionen tillsammans med klassen, men i undantagsfall, om det inte är möjligt att delta kan de genomföra en alternativ aktivitet tillsammans med en kompis eller elevassistent i en annan lokal.

Så kan du förstå forskningen

För att underlätta deltagande i idrottssalen krävs det att lärarna anpassar sitt sätt att undervisa, att aktiviteter ändras och att de erbjuder alternativ med olika svårighetsgrad. Det är tryggt för elever med funktionsnedsättning att vara förberedda på vad som förväntas av dem. Tydliga instruktioner kan ges med bildstöd, eller att eleven får testa en ny aktivitet i förväg. Det har visat sig att bildstöd hjälper även andra elever än dem som har funktionsnedsättning. 

Så arbetar vi med forskningsutblickar

Forskningsutblickar är kortfattade sammanställningar av aktuell forskning inom specialpedagogik och områden som rör SPSMs målgrupper - barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättningar. SPSM sammanställer och kommunicerar forskningsresultat för att öka kunskapen om specialpedagogiska frågor. Varje utblick lyfter en specifik studie, inte hela kunskapsläget. Om du behöver specialpedagogisk rådgivning kontakta Fråga en rådgivare.

Publicerat tisdag 11 februari 2025