Språk och kommunikation
Den här kategorin handlar om barns och elevers kommunikation i lärandet. I det här stödmaterialet har vi valt att fokusera på rätten till kommunikation i form av AKK och svenskt teckenspråk.
”Vi tecknar alltid när vi sjunger. Jag kan en massa tecken. Titta, det här är krokodil!”
Ardalan, 4 år.
Artikel 24 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning handlar om rättigheter inom utbildningen. I artikeln framgår en skyldighet för staten att göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att lära sig praktiska och sociala färdigheter för att underlätta deras fulla och likvärdiga deltagande i utbildning och som samhällsmedlemmar. I detta syfte ska staten vidta ändamålsenliga åtgärder, bland annat för att
- underlätta inlärning av punktskrift, alternativ skrift, förstorande och alternativa former, medel och format för kommunikation samt rörelse- och orienteringsförmågan och underlätta kamratstöd och mentorskap,
- underlätta inlärning av teckenspråk och främja dövsamhällets språkliga identitet, samt
- säkerställa att utbildning av personer, särskilt av barn, med synskada eller dövblindhet eller som är döva eller hörselskadade, ges på de mest ändamålsenliga språken, formerna och medlen för kommunikation för den enskilde och i miljöer som maximerar akademisk och social utveckling.
AKK
När det finns svårigheter i kommunikationen har barnet eller eleven rätt att få stöd, till exempel genom AKK − alternativ och kompletterande kommunikation. AKK kan ersätta talat språk eller användas tillsammans med talat språk. AKK underlättar för människor att förstå varandra och uttrycka sina känslor, åsikter och tankar oavsett kommunikationsförmåga. Det kan vara genom att använda gester, föremål, tecken, bilder eller symboler.
Bilden Rätten att kommunicera från Dart sammanfattar hur omfattande kommunikation kan vara och visar komplexiteten i vad vi behöver kommunicera om: Rätten att kommunicera, Västra Götalandsregionen.
Svenskt teckenspråk
Enligt språklagen ska personer som är döva, hörselskadade eller som av andra skäl har behov av teckenspråk ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda det svenska teckenspråket.
Enligt Läroplan för förskolan ska språkutvecklingen i det svenska teckenspråket främjas för barn som är döva, barn som har en hörselnedsättning eller barn som har behov av teckenspråk av andra anledningar.
Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktions-nedsättning, artikel 30, ska personer med funktionsnedsättning ha rätt på samma villkor som andra till erkännande av och stöd för sin särskilda kulturella och språkliga identitet, däribland teckenspråk och dövas kultur.
Reflektionsfrågor
- Vad innebär begreppet kommunikation för dig?
- Vad innebär begreppet språk för dig?
- Hur kan ni arbeta för att få samsyn och gemensam förståelse för begreppen?
- Hur möjliggör du för kommunikation för varje barn och elev? Hur kan olika kommunikationssätt främja utveckling och lärande i din undervisning?
- Hur arbetar du för att lärmiljön ska vara språkligt tillgänglig för varje barn och elev?
Vill du veta mer?
Dart informerar om olika former av kommunikationsstöd på sin webbplats. Dart, vgregion.se.
Institutet för språk och folkminnen (Isof) har gett ut vägledningen Språklagen i praktiken. Språklagen i praktiken – en vägledning från språkrådet, isof.se.
Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) ger ut webbaserade stödmaterial, studiepaket och tjänster inom flera områden:
- Studiepaket NPF – Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
- Stödmaterialet Särskilt stöd till nyanlända elever.
- Ritade Tecken.
- Pictogram.
- Studiepaket språkstörning.
I Studiepaket Digitala verktyg och AKK finns en intervju med logopeden Kristina Rex. I intervjun resonerar Kristina om AKK i undervisningen, till exempel om hur man kan skapa en positiv kommunikationsmiljö: Intervju med Kristina Rex. (PDF-dokument, 147 kB)
Skriften Arbeta med språkstörning i förskola och skola sammanfattar de viktigaste tipsen som gör lärmiljön mer språkligt tillgänglig för barn med funktionsnedsättningar som påverkar tal och språk.
I den här artikelserien finns praktiska råd för ämneslärare om språkutvecklande undervisning för elever med språkstörning eller andra språkliga svårigheter:
- Arbeta med språkstörning i matematikundervisningen, spsm.se.
- Arbeta med språkstörning i NO-undervisningen, spsm.se.
- Arbeta med språkstörning i SO-undervisningen, spsm.se.
Webbsida om språk och kommunikation på SPSM:s webbplats: Språk och kommunikation.
SPSM har sammanställt information om vad nedsatt hörsel kan innebära för barn och elever i utbildningen, och vilka anpassningar av lärmiljön och undervisningen som förskolan eller skolan kan behöva göra: Döv eller nedsatt hörsel.
Tips och knep för tidigt samspel och kommunikation är ett häfte med inspiration och grundläggande kunskap för alla vuxna som möter små barn med behov av visuellt och gestuellt språk, exempelvis döva barn eller barn med hörselnedsättning eller andra funktionsnedsättningar som påverkar språkutvecklingen: Tips och knep för tidigt samspel och kommunikation, Södertörns folkhögskolas webbplats.