Motivation och utmaning
Här kan du läsa om hur du kan främja motivationen genom att till exempel erbjuda barn och elever utmaningar på rätt nivå. I slutet av texten finns frågor för reflektion.
”Jag gillar när lärarna ställer krav på mig, för då vet jag att de tror på mig”
Philip, 12 år.
Motivation och utmaning hänger samman med varandra och kan ses som en del av engagemang.
I SPSM:s möten med skolor framkommer att motivation för skolarbete hänger ihop med åldersadekvat bemötande och att utmaningarna i lärandet ligger på rätt nivå. Alla barn och elever med funktionsnedsättning ska bli bemötta utifrån sin ålder och livserfarenhet, inte bara utifrån sin kunskapsnivå. Exempelvis kan läromedel som är gjorda för yngre elever minska motivationen hos äldre elever även om de kunskapsmässigt ligger på rätt nivå. Vägen till målet behöver inte se likadan ut för alla barn och elever.
Motivation
Motivation är föränderlig och kontextbunden, det vill säga det är inte en personlig egenskap som barnet eller eleven har eller inte har. Yttre motivation handlar om att uppnå något, till exempel ett gott omdöme eller ett högt betyg. Inre motivation innebär att drivas av ett eget intresse i det man gör. Det är motivationen som gör att man fortsätter kämpa även när det tar emot.
Det är inte motiverande att bara få arbeta med sånt som man redan kan, eller att få för svåra uppgifter. Undervisningen behöver möta barn och elever på deras kunskapsnivå, samtidigt som förväntningarna på progression är höga, positiva och rimliga. Det stöd som barn och elever får i sitt lärande behöver anpassas och tas bort i takt med att kunskapen utvecklas och självständigheten ökar.
Motivation kan utvecklas när lärmiljön erbjuder:
- uppgifter på rätt svårighetsnivå, varken för svårt eller för lätt
- möjlighet att göra egna val, till exempel i vilken ordning uppgifter ska utföras
- möjligheter till samhandling
- möjligheter för elever att se sig själva som lärande personer och få erfarenheter av att när man kämpar på lite till så får man resultat
- tydligt kommunicerade förväntningar
- konstruktiv kommunikation om studieframgångar
- positivt och uppmuntrande klimat
- återkoppling från lärare och andra elever.
Utmaning

Bild: Förenklad bild av Lev Vygotskijs modell över den proximala utvecklingszonen. Bild efter Vygotskij, 2001.
Lev Vygotskijs teori om den proximala utvecklingszonen är ett sätt att förstå vilken nivå av utmaning som är lämplig. Den illustreras i den förenklade bilden med de tre cirklarna ovan. Den innersta cirkeln visar vad barnet eller eleven kan göra självständigt idag. Den proximala utvecklingszonen visas i den mellersta blå cirkeln. Den visar vad barnet eller eleven är på väg att kunna eller kan göra med stöd av en lärare eller kamrat. Den yttersta cirkeln visar vad barnet eller eleven ännu inte klarar, även med stöd. När utmaningarna i lärandet ligger i den blå zonen är de på rätt nivå, vilket kan främja motivationen.
Det är viktigt att tänka på att för barn och elever med funktionsnedsättning innebär det en utmaning i sig att vistas i lärmiljöer som inte är tillgängliga eller möter deras behov. Ju mindre energi man behöver ägna åt hinder i miljön, desto mer energi finns det kvar att ta sig an utmaningar i lärande och utveckling.
Reflektionsfrågor
- Vad innebär begreppen motivation och utmaning för dig?
- Hur kan ni arbeta för att få samsyn och gemensam förståelse för begreppen?
- Vad motiverar dina barn och elever?
- Hur kan du få syn på när ett barn eller en elev är redo för nästa steg i kunskapsutvecklingen?
- Hur utmanar du varje barn och elev i lärandet, utifrån deras individuella förutsättningar?
- Hur säkerställer du att varje barn och elev med funktionsnedsättning får möjlighet att utmanas i sitt lärande?
Vill du veta mer?
- Studiepaket NPF, Moment 1 – NPF-relaterad problematik i grundskolan, SPSM.
- Motivation en viktig nyckel till elevers skolframgång, Skolverket.
- Bemötande – en framgångsfaktor i Plug In, SKR.
- Agneta Gulz: så skapar du motivation hos eleverna, Lunds universitet.
- Håkansson, J. & Sundberg, D. (2020). Utmärkt undervisning: framgångsfaktorer i svensk och internationell belysning. (Andra utgåvan). Natur och Kultur.