Lärverktyg

Lärverktyg som passar många är generellt tillgängliga och kan göra alla delaktiga. Men barn och elever kan också ha specifika behov. Här kan du läsa mer om lärverktyg och tillgänglighet. Du får också en vägledning till hur du kan hitta tillgängliga läromedel. I slutet av texten finns frågor för reflektion.  


”Jag får spela in mina redovisningar på paddan som klassen sen får se. Ett av mina mål är att kunna redovisa inför klassen”

Kim, 14 år.

Begreppet lärverktyg innefattar läroböcker, andra läromedel och andra tryckta eller digitala verk samt utrustning och material som används i undervisningen. Enligt skollagen, i den lydelse som gäller från 1 juli 2024, ska elever utan kostnad ha tillgång till de läroböcker, andra läromedel och andra lärverktyg som behövs för en god kunskapsutveckling i enlighet med utbildningens mål.

Undervisningens innehåll behöver vara tillgängligt för alla, oavsett funktionsförmåga. Många lärverktyg har generell tillgänglighet, det vill säga de passar många redan från början. Men för elever med mer specifika behov kan skolan behöva erbjuda individuella lösningar. Det kan handla om egenskaper som tillgängliggör innehållet, till exempel inspelad text, alternativ bildpresentation, punktskrift eller teckenspråk. 

Om lärare använder egenproducerade lärverktyg är det viktigt att säkerställa att materialen är tillgängliga för varje barn och elev. Frågor att ställa sig:

  • Kan alla barn och elever ta del av innehållet?
  • Kan de visa sina kunskaper med stöd av lärverktyget?
  • Kan de samarbeta med stöd av lärverktyget?
  • Kan lärverktyget synkas med barnets eller elevens personliga hjälpmedel, till exempel en ögonstyrningsdator.

Se filmen där tre forskare samtalar om digitala lärverktyg:

Digitalt lärande - Forskare samtalar

Tre forskare från Linnéuniversitetet samtalar om sin forskning inom läs- och skrivområdet och beskriver möjligheter med och betydelse av digitala verktyg. Speltid: 7:37 min.

Tre forskare från Linnéuniversitetet samtalar om sin forskning inom läs- och skrivområdet och beskriver möjligheter med och betydelse av digitala lärverktyg. Speltid: 7:37 min.

Tre forskare från Linnéuniversitetet samtalar om sin forskning inom läs- och skrivområdet och beskriver möjligheter med och betydelse av digitala lärverktyg. Speltid: 7:37 min.

Tre forskare från Linnéuniversitetet samtalar om sin forskning inom läs- och skrivområdet och beskriver möjligheter med och betydelse av digitala lärverktyg. Speltid: 7:37 min.

Personliga hjälpmedel

Barn och elever med funktionsnedsättning kan ha behov av personliga hjälpmedel. Hjälpmedel tillhandahålls av olika aktörer, till exempel habiliteringen. Regionen eller kommunen ansvarar för de hjälpmedel som förskrivs av hälso- och sjukvårdspersonal.

All personal som arbetar nära barnet eller eleven behöver ha kunskap om hjälpmedlets funktion, hur det ska användas i undervisningen och vad man ska göra när hjälpmedlet inte fungerar. Det behöver också finnas lättillgänglig information om hjälpmedlet, till exempel kontaktuppgifter till support. Det är också bra med en sammanfattande handledning eller lathund.

Stöd för att hitta läromedel 

SPSM informerar om tillgängliga lärverktyg genom söktjänsten Hitta läromedel. Lärverktygen som du kan hitta där har en eller flera tillgängliggörande egenskaper. Där finns dessutom information och inspiration kring lärverktyg, spel, lärarlitteratur och annat material som passar i specialpedagogiska sammanhang. Så här kan du och dina kollegor gå tillväga för att bekanta er med tjänsten så att den kan utgöra en resurs för er:

1. Gå in på avsnittet Inspirationssidor på Hitta läromedel. 

  • Ta del av de undersidor som är relevanta för er, till exempel ”Att läsa och skriva F–3”.
  • Välj ut två till tre material. Följ länkarna till producenternas webbplatser för att ta reda på mer.
  • Presentera materialen för dina kollegor. Motivera dina val.

2. Gå in på startsidan för Hitta läromedel. Där finns söktjänsten. 

  • Välj först skolform.
  • Välj därefter ämne, till exempel Svenska eller Svenska som andraspråk.
  • Välj en läromedelsegenskap, till exempel Inspelad text eller Lättläst. Ta del av sökresultatet på valfritt sätt.

På den här sidan får du och dina kollegor stöd i diskussioner om bland annat val och användning av lärverktyg: Hitta läromedel som möter elevernas behov.

Reflektionsfrågor

  • Hur fungerar de lärverktyg som du har i din undervisning? Möter de behoven? Ger de avsedd effekt? Är de tillgängliga för varje barn och elev?
  • Har du tillräcklig kunskap om hur digitala verktyg kan vara ett stöd i ditt uppdrag?
  • Har du tillgång till support när det gäller digitala verktyg?
  • Hur ser ansvaret ut för att de personliga hjälpmedlen används under hela dagen?
  • Hur ser ansvaret ut vid förflyttning och förvaring av personliga hjälpmedel under dagen?

Vill du veta mer?

Studiepaket Digitala verktyg och AKK handlar om att använda digitala verktyg tillsammans med alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Det riktar sig främst till lärare och elevassistenter i den anpassade grund- och gymnasieskolan: Studiepaket Digitala verktyg och AKK.

På den här sidan finns information om att bland annat läsa, skriva och räkna med digitala verktyg: Digitala verktyg som stödjer lärande.

Forskarna hjälper lärarna att välja digitala läromedel, Vi Lärare.

Publicerat onsdag 9 oktober 2024