Tillgänglighetsmodellen från SPSM

Tillgänglighetsmodellen är ett stöd för att utveckla och systematisera arbetet med tillgänglighet i förskola och skola. Här kan du läsa mer om modellen och hur den kan användas. 


SPSM har tagit fram och utvecklat en modell för tillgänglighet i förskola och skola. Modellen är utformad som ett hus och kan användas som en tankemodell. Med modellen som hjälp underlättas samtalen om tillgänglighet i utbildningssammanhang. Förutsättningarna för utveckling och systematik i arbetet ökar när all personal har ett gemensamt språkbruk och en gemensam förståelse. 

Tillgänglighetsmodellens utformning

Figur: Tillgänglighetsmodell – en samspelsmodell för tillgänglig utbildning (2024).

Tillgänglighet handlar om samspelet mellan människan och miljön. Tillgänglighetsmodellen utgår från rättigheter i lärandet och tre lärmiljöer, som visas i form av rutor i varsin färg mitt i huset. Det grundläggande området rättigheter i lärandet visas i rött, den sociala lärmiljön i orange, den pedagogiska lärmiljön i mörkblått och den fysiska lärmiljön i mellanblått. De fyra områdena påverkar varandra och samspelar med varandra vilket symboliseras av pilar runt rutorna. 

I botten av modellen står det systematiskt kvalitetsarbete. Det symboliserar att tillgänglighetsarbetet är en del av verksamhetens systematiska kvalitetsarbete. Det är en förutsättning för en utveckling som håller över tid. 

Målet med tillgänglighetsarbetet är att nå utveckling på individnivå, gruppnivå och organisationsnivå, vilket är tydliggjort genom taket i modellen.

I det här stödmaterialet finns fördjupat stöd för utvecklingsarbetet som utgår ifrån modellens fyra områden: kategorier, reflektionsfrågor och påståenden för att värdera sitt nuläge.

Kategorier

Till de fyra områdena i tillgänglighetsmodellen hör kategorier som sammanfattar det som är betydelsefullt för tillgängligheten. Kategorierna är formulerade av SPSM för att främja hälsa och lärande, särskilt för barn och elever med funktionsnedsättning. De utgår ifrån lag och rätt, konsekvenser av funktionsnedsättning respektive vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Kategorier i de fyra områdena i tillgänglighetsmodellen (2024).

  • Utgångspunkten för området rättigheter i lärandet är de rättigheter som alla barn och elever har enligt konventioner och lagar på utbildnings- och tillgänglighetsområdet. Där finns kategorierna tillgänglighet och delaktighet, jämlikhet och jämställdhet, språk och kommunikation samt hälsa och utbildning.
  • I området social lärmiljö finns kategorierna tillhörighet och autonomi, erkänd och trygg, samhandling och engagemang samt motivation och utmaning.
  • I området pedagogisk lärmiljö finns kategorierna planering, undervisning, lärverktyg och kollegialt samarbete.
  • I området fysisk lärmiljö finns kategorierna innemiljö, ljudmiljö, visuell miljö och utemiljö.

Till de tre lärmiljöerna hör ett antal reflektionsfrågor som syftar till att skapa samsyn och förståelse. Frågorna kan användas som utgångspunkt i inledande diskussioner om att utveckla lärmiljön och under arbetets gång.

Påståenden för att värdera tillgängligheten

Till varje kategori hör ett antal påståenden som stöd för nulägesvärdering av tillgängligheten. Genom en fyrgradig skala kan verksamheten värdera sitt nuläge i förhållande till påståendena. Värderingen är tänkt att synliggöra utvecklingsområden och ge underlag för analys, handlingsplan och systematiskt tillgänglighetsarbete.

Samtliga påståenden finns presenterade på sidan Värdering av nuläget.

Fyrfältaren 

Fyrfältaren är ett praktiskt verktyg som utgår ifrån tillgänglighetsmodellen. Den finns i två versioner och kan användas som stöd vid

  • samtal om tillgänglighet i utbildningen
  • kartläggning och värdering av nuläget
  • planering och uppföljning av insatser.

Läs mer på sidan Fyrfältaren – verktyg för kartläggning och planering av insatser.

Publicerat måndag 28 oktober 2024