Jämlikhet och jämställdhet

På den här sidan kan du läsa om förebyggande arbete för att motverka diskriminering utifrån diskrimineringsgrunderna funktionsnedsättning och kön. 


"Jag gillar idrotten på min nya skola för här kan jag vara med på allt. På förra skolan fick jag ibland gå en promenad istället”

Viktor, 12 år.

Jämlikhet står för alla individers lika värde. Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet.

Diskriminering kan ske utifrån flera diskrimineringsgrunder samtidigt, till exempel funktionsnedsättning och kön. Därför behöver alla som arbetar med barn och elever vara medvetna om vikten av ett förhållningssätt som genomsyras av både jämlikhet och jämställdhet.

Aktiva åtgärder för att förebygga risk för diskriminering

Förskolan och skolan behöver arbeta systematiskt med att förebygga risken för diskriminering. Varje förskola och skola ska därför arbeta fortlöpande med aktiva åtgärder. Det innebär att bedriva ett förebyggande och främjande arbete genom att:

  1. undersöka om det finns risker för diskriminering eller repressalier eller om det finns andra hinder för enskildas lika rättigheter och möjligheter i verksamheten.
  2. analysera orsaker till upptäckta risker och hinder.
  3. vidta de förebyggande och främjande åtgärder som skäligen kan krävas, och
  4. följa upp och utvärdera arbetet enligt punkt 1−3.

Kränkande behandling

Enligt skollagen är kränkande behandling ett uppträdande som kränker ett barns eller en elevs värdighet, utan att vara diskriminering (6 kap. 3 § skollagen). När kränkningar sker vid upprepade tillfällen kan det vara fråga om mobbning. Läs mer om kränkande behandling, mobbning och diskriminering på Skolverkets webbplats.

Det är vanligare att barn och elever med funktionsnedsättning mobbas i skolan jämfört med barn och elever utan funktionsnedsättning. Om mobbningen har samband med en diskrimineringsgrund, till exempel den utsatta personens kön eller funktionsnedsättning, är det fråga om trakasserier, det vill säga en form av diskriminering. Arbetet för att förebygga diskriminering och främja likabehandling hänger därför tätt samman med arbetet mot kränkande behandling.

Ett förebyggande arbete mot kränkande behandling

Förskolan och skolan behöver identifiera och undanröja risker för att någon ska bli utsatt för kränkningar. Det kan göras i följande steg:

  1. Kartlägg risker för kränkningar.
  2. Analysera orsaker till riskerna.
  3. Sätt upp mål och bestäm åtgärder.
  4. Upprätta en plan mot kränkande behandling.
  5. Följ upp och utvärdera.

I Skolverkets skrift Skapa trygghet för lärande framkommer att en ”hela skolan”-ansats är värdefull i arbetet med att motverka diskriminering och kränkande behandling. Det vill säga att skolan har en gemensam policy, att all skolpersonal är engagerad, att eleverna är delaktiga och att arbetet är förankrat hos både personal och elever.

Reflektionsfrågor

  • Vad innebär begreppen jämlikhet och jämställdhet för dig?
  • Hur kan ni arbeta för att få samsyn och gemensam förståelse för begreppen? 
  • Hur arbetar ni för att barn och elever med funktionsnedsättning ska få en skoldag där de upplever sig jämlika med andra barn och elever?
  • Hur arbetar ni för att främja jämställdhet för barn och elever med funktionsnedsättning i er verksamhet? 

Vill du veta mer?

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har en webbsida om aktiva åtgärder i förskolan och skolan: Förskolan och skolan ansvarar för aktiva åtgärder, Do.se.

DO:s rapport Berättelser om utsatthet. En analys av diskriminering som har samband med flera diskrimineringsgrunder (2023). Berättelser om utsatt, Do.se.

Skolforskningsinstitutets systematiska forskningssammanställning Aktivt jämställdhetsarbete i undervisningen (2024). Aktivt jämställdhetsarbete i undervisningen, Skolfi.se.

Skolverkets har gett ut kunskapsöversikten Skapa trygghet för lärande som beskriver hur skolor kan lyckas i arbetet mot mobbning (2022). Skapa trygghet för lärande, Skolverket.se.

Skolverkets webbsida Aktivt jämställdhetsarbete i skolan, Skolverket.se.

Skolverkets webbsida Arbeta med förskolans och skolans värdegrund, Skolverket.se.

Skolverkets modul Främja likabehandling i Lärportalen innehåller stöd för systematiskt arbete för att skapa jämlika möjligheter. Främja likabehandling, larportalen.skolverket.se

Skolverkets publikation Främja, förebygga, upptäcka och åtgärda. Hur skolan kan arbeta mot diskriminering och kränkande behandling (2022). Främja, förebygga, upptäcka och åtgärda, Skolverket.se.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) samlar rapporter, skrifter och annat stödmaterial på webbsidan Stöd till skolans jämställdhetsarbete, Skr.se.

Publicerat onsdag 5 februari 2025