Kollegialt samarbete

En gemensam förståelse för barns och elevers behov gör det lättare att ha höga, positiva och rimliga förväntningar på deras utveckling. Här kan du läsa om hur kollegialt samarbete kan bidra till tillgänglig undervisning. I slutet av texten finns frågor för reflektion. 


”På min nya skola har lärarna koll på vad jag behöver, så nu funkar det bättre” 

Aida, 12 år.

Ett gemensamt ansvar

När lärare systematiskt planerar och utvecklar undervisningen tillsammans kan de dela förståelsen för hur barnen och eleverna utvecklas mot utbildningens mål. Ett välfungerande kollegialt samarbete kan bidra till professionellt lärande och ett gemensamt ansvarstagande för alla barn och elever. I samarbetet kan man göra plats för att ifrågasätta givna normer i undervisningen, till exempel när det gäller föreställningar om funktionsnedsättning och dess konsekvenser. Man kan också stödja varandra i att sätta och upprätthålla höga, positiva och rimliga förväntningar på barnen och eleverna. 

För att ett kollegialt samarbete ska ske, och bli någonting mer än bara samtal, behövs strukturer i organisationen som gör arbetet möjligt. Utgångspunkten och slutmålet för det kollegiala samarbetet ska vara barns och elevers lärande. Samarbetets omfattning behöver vara tydligt, liksom arbetsfördelningen och tidsåtgången. Samarbetet behöver ledas av någon, det kan vara en förstelärare eller en specialpedagog, till exempel.

Verksamheter har berättat för oss på SPSM att det finns många vinster med att arbeta tillsammans för att utforma och utveckla tillgängliga lärmiljöer. Det kan bland annat ge förutsättningar för att:

  • Ta ett gemensamt ansvar för alla barn och elever.
  • Utveckla ett gemensamt språkbruk och ett gemensamt förhållningssätt, till exempel när det gäller allas förmåga att lära.
  • Utveckla en gemensam förståelse för varför det är viktigt med tillgängliga lärmiljöer för barn och elever med funktionsnedsättning.
  • Samarbeta i bedömningssituationer.
  • Överlämna information, till exempel om en elev har varit i en konflikt och behöver stöd och förståelse.

Övergångar

Det sker många övergångar för barn och elever under deras utbildning. De byter klass, skolenhet och skolform. För barn och elever med funktionsnedsättning behöver övergångarna ofta planeras noggrant. Det är viktigt med samverkan med vårdnadshavare för att få en god bild av barnets eller elevens situation och behov. Ett sätt att involvera barn och elever vid övergångar är att låta dem berätta om sig själva och vad de tycker är viktigt för sina nya lärare att veta, till exempel genom en kort film.

Informationen som ska lämnas över behöver sammanställas. Mottagande verksamhet behöver planera för hur informationen ska tas om hand och vilka insatser som behöver förberedas inför att barnet eller eleven tas emot. Förskolan och skolan behöver bedöma om uppgifterna omfattas av sekretess eller tystnadsplikt, och ta hänsyn till de sekretessgränser som kan finnas inom verksamheten.

Under en dag i förskolan och skolan sker också många övergångar som kan vara en utmaning för barn och elever med funktionsnedsättning. Förbered övergångar mellan olika lektioner eller aktiviteter så långt som möjligt i ert kollegiala samarbete och tydliggör er planering för barnen och eleverna.

Under en dag händer också oförutsedda saker som påverkar barnen och eleverna, till exempel att det blir vikarie på en lektion. Dela sådan information med varandra och berätta vad som ska hända för barnen och eleverna så snart som möjligt. Ta stöd av varandra och er kunskap om barn- eller elevgruppen för att hitta lösningar som fungerar, till exempel att personal fördelas om så att vikarien får en grupp där det inte är lika känsligt med ny personal.

Reflektionsfrågor

  • Vad vill du och dina kollegor samarbeta mer kring? Varför?
  • Vad fungerar bra idag i ert kollegiala samarbete?
  • Vad behöver ni för att vidareutveckla ert samarbete?
  • Hur prövar och omprövar du och dina kollegor era metoder, arbetssätt och förhållningssätt för att skapa tillgängliga lärmiljöer?
  • Vad säger barn och elever om hur det fungerar vid övergångar under dagen?
  • Hur samverkar du och dina kollegor med vårdnadshavare?
  • Hur ser samverkan ut mellan olika professioner i och utanför förskolan eller skolan?

Vill du veta mer?

SPSM har publikationer och webbsidor som stöd i arbetet:

Skolverket har mycket information om kollegialt samarbete och övergångar på sin webbplats:

Socialstyrelsen har en kunskapsguide om förskolans och skolans ansvar när det gäller samverkan kring barn och unga:

Artikel av Daniel Östlund om elevassistenter:

Publicerat måndag 28 oktober 2024