Samhandling och engagemang

När barn och elever har svårt att komma in i lekar eller andra sociala sammanhang kan samhandling ge möjlighet till gemenskap. Här kan du läsa hur samhandling och engagemang gynnar den sociala delaktigheten. I slutet av texten finns frågor för reflektion.


”När vi leker Mello kan alla vara med”

Ida, 5 år.

Samhandling

Samhandling ger barn och elever möjlighet att vara en del av gemenskapen och att lära och utvecklas tillsammans i undervisningsaktiviteter. Samhandling betyder att två eller flera personer gör något tillsammans och att alla har en roll i samarbetet. Det kan också vara när barn och elever spontant småpratar eller leker med varandra. Var och en kan bidra på olika sätt och i olika omfattning, de behöver inte göra samma sak. Upplevelsen av samhandling är subjektiv, det är individens egen upplevelse som gäller. En situation kan upplevas som en samhandling vid ett tillfälle, men inte vid ett annat. 

Främja samhandling genom att planera för samarbete i lärandet. Ge barnen och eleverna möjlighet att

  • resonera sig fram till gemensamma svar
  • lösa problem tillsammans
  • arbeta i grupp, till exempel i en kreativ uppgift där det finns olika roller.

När samhandling innebär svårigheter för ett barn eller en elev kan vuxna stötta genom att förbereda aktiviteten, till exempel genom sociala berättelser. En social berättelse är ett sätt att få förståelse för en situation genom att förtydliga de sociala sammanhangen och utveckla möjligheten till kommunikation i den aktuella situationen. Ett exempel på det är att prata om hur andra kan bli påverkade i ett samtal när någon avbryter dem och byter samtalsämne. Ett annat exempel är hur man kan skämta med kamrater och förstå andras skämt eller ironi.

När det har uppstått en situation som väcker frågor kan ritprat vara ett sätt att gå igenom vad som hände och hur situationen kan ha upplevts av andra, till exempel genom att rita en serie bilder tillsammans och prata om känslorna som uppstod.

Engagemang

Det går inte att kräva att någon ska känna sig engagerad, men lärare kan skapa förutsättningar för engagemang. Att en aktivitet är tillgänglig och att det finns möjligheter till samhandling kan främja barns och elevers engagemang.

I förskolan visar barn tecken på engagemang när de härmar andra barn eller personal. Ihärdighet och fokusering är kännetecken på engagemang och en viktig grund för att lära sig nya färdigheter. Därför kan det vara bra att stödja barns ihärdighet i aktiviteter som intresserar dem istället för att fokusera på att barnet ska klara av allt mer komplexa lekar.

Du kan främja barns och elevers engagemang genom att

  • ge utmaningar på rätt nivå, läs mer på sidan Motivation och utmaning
  • ge tydliga instruktioner
  • planera för samarbete i gemensamma uppgifter
  • ge varierade möjligheter till att svara, till exempel genom att visa upp lappar i olika färger eller digitala frågesporter.

Förskolor och skolor som SPSM har mött i rådgivning beskriver att engagerad personal är en framgångsfaktor i skolutvecklingen. Det handlar om vuxnas engagemang i både ämnet för undervisningen och i barn- och elevgruppen. För att alla ska kunna uppleva trygghet i förskolan och skolan är det viktigt att personalen ser och uppmärksammar varje barn och elev.

Reflektionsfrågor

  • Vad innebär begreppen samhandling och engagemang för dig? 
  • Hur kan ni arbeta för att få samsyn och gemensam förståelse för begreppen?
  • I vilka situationer ser du att barn och elever spontant tar initiativ till samhandling? Hur kan du utveckla dessa situationer så att var och en får uppleva gemenskap med jämnåriga?
  • Hur kan du planera din undervisning så att alla barn och elever får uppleva samhandling?
  • Lärande förutsätter engagemang. Hur kan du arbeta i din undervisning för att öka barns och elevers engagemang?

Vill du veta mer?

Publicerat onsdag 18 december 2024