Studiepaket digitala verktyg och AKK

Välkommen till studiepaketet Digitala verktyg och AKK i grundsärskolan och gymnasiesärskolan
Det här studiepaketet handlar om att använda digitala verktyg tillsammans med Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK). Det riktar sig främst till lärare och elevassistenter i grund- och gymnasiesärskola.
Studiepaketets innehåll är även relevant för dig som är rektor och personal inom elevhälsan. Det finns en sammanfattande version av studiepaketet som heter Rektorsspåret.
Studiepaket Digitala verktyg och AKK i grundsärskolan och gymnasiesärskolan
Filmen presenterar Studiepaket Digitala verktyg och AKK i grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Speltid: 1 minut.
Filmen presenterar Studiepaket Digitala verktyg och AKK i grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Filmen är undertextad. Speltid: 1 minut.
I studiepaketet får du veta mer om hur du kan använda digitala verktyg och AKK i mötet med elever som har en intellektuell funktionsnedsättning. Ämnen som tas upp är bland annat planering av digitala verktyg och AKK i undervisningen, samverkan, förskrivning av hjälpmedel samt bedömningsrelaterade frågor. Innehållet är framtaget för kollegialt lärande men fungerar också att arbeta med på egen hand.
Du kan ta del av studiepaketets innehåll genom att lyssna. Då behöver du trycka på Talande webb på den röda listen ovan och sedan trycka på Play. Alla filmer är textade och vissa är översatta till svenskt teckenspråk och syntolkade.
Utgångspunkter i studiepaketet – evidensinformerad praktik
Innehållet i studiepaketet bygger på forskning, omvärldsorientering och beprövad erfarenhet. Målet med detta är att skolor ska kunna utveckla det Skolverket lyfter utifrån resultat av forskning som en evidensinformerad praktik. Konkret innebär det att forskning ger vägledning och nya perspektiv till skolutveckling och undervisningsmetoder. Lärarens professionella omdöme, kompetenser och beslut i klassrummet betonas. Evidensinformerad praktik tar också hänsyn till olika kontexter. Hur arbetet sen bedrivs avgör lärare och rektor. Du kan läsa mer om evidensformerad praktik på skolverkets webbplats.
Begrepp
Börja med att läsa om vad skillnaden kan vara mellan AKK och tydliggörande pedagogik på sidan Begrepp.
Förslag på tillvägagångssätt
Studiepaketet är framtaget för kollegialt lärande och är avsett att användas så här:
- Arbetslaget eller gruppen genomför fem gemensamma träffar. Räkna med cirka en timmes mötestid per gång.
- Inför varje träff ska var och en ha tagit del av momentets filmer, poddsamtal och texter på egen hand. Momentens längd specificeras längre ner på sidan.
Att ta del av allt material, genomföra träffar och uppgifter innebär cirka tretton timmars arbetstid per person. Tidsåtgång för enbart studiepaketet är cirka 7 timmar.
Skolan kan ansöka om att få stöd av Specialpedagogiska skolmyndighetens rådgivare i planeringen av arbetet med studiepaketet.
Ansvar och roller
Börja med att utse en person till kursledare. Den personen behöver samtala med rektor om hur och när ni ska genomföra arbetet med studiepaketet. Kursledarens uppgift är att planera och informera deltagarna om datum och tider för träffarna. Kursledaren har ett ansvar att gå igenom studiepaketets innehåll i planeringsfasen. Kursledaren plockar då ut det som kan anses som relevant att samtala om vid gruppsamtalen. I rollen som kursledare ingår också att gå igenom texter, filmer, reflektionsfrågor och uppgifter i förväg.
Förutom en kursledare är det bra att utse en samtalsledare i varje samtalsgrupp. Samtalsledaren fördelar mötestiden så att ni hinner med reflektionsfrågorna och att alla får talutrymme.
Planera schema
Alla deltagare behöver ta del av det som presenteras i momentet. Tiden som ni har tillsammans är tänkt att användas till ert kollegiala lärande. Det innebär att ni samtalar och utvecklar er egen verksamhet utifrån det som ni har tagit del av. Om ni vill se filmerna tillsammans behöver ni planera in mer mötestid.
Innehåll i studiepaketet
- Moment 1 - Om digitala lärande, AKK och intellektuell funktionsnedsättning
Tidsåtgång cirka 1 timme och 40 minuter. - Moment 2 - Planera för att använda digitala verktyg och AKK i undervisningen
Tidsåtgång cirka 1 timme och 15 minuter. - Moment 3- Använda digitala verktyg och AKK i undervisningen
Tidsåtgång cirka 1 timme. - Moment 4 - Lärande och bedömning
Tidsåtgång cirka 1 timme och 30 minuter. - Moment 5 - Samverkan
Tidsåtgång cirka 1 timme.
För dig som rektor
Rektorsspåret är en förkortad version av studiepaketets hela innehåll. En del av innehållet i rektorsspåret riktar sig bara till dig som rektor. Vill du ta del av ytterligare information, filmer och poddar tar du bara del av de övriga momenten i studiepaketet.
- Rektorsspåret
Tidsåtgång cirka 2 timmar och 30 minuter.
Utvärdering av studiepaketet
Vi vill gärna ta del av dina reflektioner kring Studiepaket digitala verktyg och AKK.