Nova har bild- och formlektion på Ekeskolan

Prova på-vecka på specialskolan

Prova på, det gjorde familjen Appelqvist från Visby. De kom till Ekeskolan för en prova på-vecka för att se hur skolan stämde överens med deras förväntningar, och om Nova skulle kunna trivas här.

– Vi har verkligen fått ta del av verksamheten under det här besöket, säger mamma Madeleine och pappa Mattias. Det har varit ett fullspäckat program. Personalen har verkligen rutin på att ta hand om besökare. Vi har både följt med Nova på hennes lektioner och besök i olika miljöer, men också fått chansen att som föräldrar att sitta i lugn och ro och samtala med olika medarbetare från Ekeskolan.

Familjen söker en långsiktig skolgång

Nova är tolv år och går i skola hemma i Visby. Nova är född blind och har autism.

Skolan har fungerat bra tack vare att Nova har haft sin lärare Camilla som har arbetat specifikt med henne och hennes unika behov. Men i och med att hon blir äldre och skolarbetet blir mer krävande har både skolan och föräldrarna börjat fundera på framtiden. Novas föräldrar vill utforma en långsiktig plan för hennes skolgång, där hon får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.

– Just nu undersöker vi om det finns möjlighet för Nova att komma till Ekeskolan under vissa delar av läsåret, säger Madeleine, Novas mamma. För oss vore det en bra infasning till en skolgång i framtiden där Nova kanske bor på elevhem under veckorna.

Både föräldrar och lärare är här med Nova

Ekeskolan är en nationell specialskola för elever med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning. Skolan finns i Örebro.

Det är mamma Madeleine och pappa Mattias som är på prova på-veckan tillsammans med Nova. Dessutom är Novas lärare Camilla med under hela veckan.

Eleverna på Ekeskolan är införstådda med Novas besök och de kan hennes namn redan när hon kliver innanför dörrarna på morgonen. Dagen börjar med en morgonsamling som är gemensam för hela skolan. Det är genomgång av dagens alla händelser, så som till exempel dagens namnsdag och vad som serveras i matsalen. Alla är delaktiga på ett eller annat sätt. Nova och hennes familj ger så klart upphov till många frågor och flera av eleverna tycker det är spännande med olika dialekter.

Bekantar sig med lokalerna och personerna

För Nova som är blind är det viktig att få orientera sig runt i skolbyggnaden. Hon är nyfiken och vill göra det i varje lektionssal när hon är med på lektionerna. I hemkunskapen lägger hon mycket tid på att undersöka vad som finns i skåp och lådor. Här träffar hon Hodan och de bakar fantastiskt goda Sambosas tillsammans. Sambosas är en slags pirog som Hodan brukar göra hemma. Hodan gör degen medan Nova skalar morot och sötpotatis. Sedan hjälps de åt att kavla, lägga på fyllning och vika ihop pirogerna. Nova sköter gräddningen medan Hodan fixar disken.

Nova får också vara med och göra elevradio. Det är ett gäng killar på skolan som sänder elevradio varje vecka. Det är inspelade program som de sänder för elever och lärare.

– Men föräldrarna får inte lyssna, upplyser Albert. De får en inspelning av alla sändningar när läsåret är slut.

Nova får vara med under inspelningen. Det är Albert, Per och Tobias som turas om att tala in olika sekvenser, som sedan ska klippas ihop till nästa sändning. Självklart passar de på att intervjua Nova om hur besöket på Ekeskolan har varit.

– Det har varit bra, säger Nova. Det bästa var när jag gjorde en sol, berättar Nova och minns bild och formlektionen när hon skapade en vacker sol i guldpapper som hon dekorerade med tussar av gult silkespapper.

Killarna tar också reda på att Novas favoriträtt är pannkakor, och då leder samtalet osökt in på gotländska saffranspannkakor. Radiopratarna är nyfikna på Gotland och de får en härlig pratstund med Nova och hennes familj.

Får se hur fritiden fungerar också

Viktoria är en av Ekeskolans elever. Hon visar Nova sitt elevhem där hon bor under skolveckorna. Det är ett gult parhus i ett villaområde, precis intill skolan. Samtidigt som elevhemmet är funktionellt byggt för skrymmande hjälpmedel, är det en varm och välkomnande hemlik miljö. Här är full aktivitet. Två tjejer duschar just, för de har nyss kommit hem från sina ridlektioner.

Under Novas besöksvecka händer flera roliga aktiviteter på kvällarna också. Det är bland annat tipspromenad. Fritidsaktiviteterna är jätteviktiga för skolans elever. Här kan man träffas och han kul med ungdomar under förutsättningar som gör att alla kan vara med.

Vad är prova på-vecka?

Ett sätt att verkligen få känna efter om specialskolan kan vara ett bra alternativ är att hela familjen kommer på en prova på-vecka.

Beroende på familjens alla olika förutsättningar formas besöket så det ska ge bästa möjliga inblick. Vissa elever är själva på skolan utan föräldrarna under största delen av besöket, medan andra genomför hela besöket tillsammans. Det unika med prova på-veckan är att eleven verkligen provar verksamheten och är med under lektionerna, i matsalen, på fritidsaktiviteter eller på elevhemmet, beroende på vad som kan vara aktuellt för just den eleven.

Publicerat tisdag 21 maj 2013 Granskat onsdag 20 januari 2016