Två händer som jobbar med ett alternativt verktyg för att skriva.

– Nu är det svårt att skriva fult!

– Det är enklare att ljuda och veta hur man ska skriva nu. Jag hinner skriva mer och jag får inte ont i fingrarna. Det blir också snyggare. Och det är svårt att skriva fult! säger Hampus. Han skrattar och fortsätter skriva på sitt digitala skrivhjälpmedel.

Roligt att skriva

Hampus Ivarsson går i sexan på Södra skolan i Motala. Hans stora intresse är bilar, rally och speedway. Dessutom spelar han innebandy och fotboll.

– Skolan är kul. Slöjd och idrott är de bästa ämnena. Även matte och siffror är kul. Men det är roligt att skriva också, säger Hampus.

Tillgång till ett digitalt skrivhjälpmedel

Hampus har diagnosen adhd. Han har vissa motoriska svårigheter och problem med att läsa och skriva. Genom Barnhabiliteringen har han fått tillgång till ett digitalt skrivhjälpmedel – en AlphaSmart.

Han använder det alternativa verktyget varje dag. Förutom viss träning med att skriva för hand, använder han AlphaSmarten till allt annat skrivarbete. Han skriver till och med av från övningsböcker med fylla i-övningar, så därför får han mer skrivträning än kamraterna. Då får han också tangentbordsträning.

Vill skriva i skolan nu

– Den största förändringen är att Hampus är mycket mera villig att skriva i skolan, säger Annika Wärn som jobbar som resursperson i klassen. Hampus är en kille som är nyfiken och allmänbildad och som vill arbeta i skolan. Men han hatade att skriva för hand. Men nu går det bra för han tycker om att skriva på AlphaSmarten, säger Annika.

– Det blir så fint

I klassen finns det ytterligare en elev med ett likadant hjälpmedel. Dessutom finns det tre datorer i klassrummet. En av dessa använder Hampus när han ska skriva ut det han arbetat med.

– Jag har en kabel till datorn och sedan startar jag word och då kan jag skriva ut. Det blir så fint, säger Hampus.

Lägger mer energi på stavning nu

– Jag tycker också att han stavar bättre nu, säger Annica. Troligen är det så att det är lättare att läsa av texten och energin kan läggas på stavning istället för att forma bokstäver för hand. Jag vet inte hur vi skulle ha klarat oss utan AlphaSmarten!

Lätt och smart

– Den är så lätt att bära med sig, säger Hampus. Och den heter ju rätt. Den är ju smart!

Publicerat måndag 15 oktober 2012 Granskat tisdag 4 oktober 2016