Vad finns det för för- och nackdelar med en läspenna?

Vi funderar på om vi ska skaffa några läspennor till några elever men är inte säkra på om det är det bästa. Har ni någon uppfattning?

Svar:


En läspenna eller skannerpenna skannar in en text på en eller flera rader och kan läsa upp texten med en talsyntes. Mera om att skanna och några exempel på pennor finns nedan:
Om IRISPen

Skannerpennor kan vara ett bra stöd i vissa situationer. De passar bäst för äldre elever med god motorik då de kräver att eleven kan hantera pennan rätt för att få med texten korrekt. Pennan tar kanske också längre tid att hantera om syftet endast är att få texten uppläst. Då kan med fördel appar som Claro ScanPen eller Prizmo Go för mobiltelefon användas istället eftersom dessa snabbt kan fota en text.
Om Claro ScanPen på Logopeden i skolans blogg 
Om Prizmo Go på Logopeden i skolans blogg 

För skanning eller översättning av enstaka ord eller meningar kan pennan vara bra. Den är också liten och smidig att ha med sig och batteriet brukar räcka länge. Det kan vara en fördel använda hörsnäcka till pennan om möjligheten finns. Ofta har eleven redan tillgång till dator, Ipad och telefon och då blir detta ett ytterligare verktyg som kan kompensera men också ytterligare en sak att hålla reda på och lära sig hantera. Det är viktigt att eleven själv får prova och fundera på hur och när vilket verktyg fungerar som bäst stöd. Genom att lärare alltid erbjuder texter digitalt så slipper eleven använda tid till att skanna in texter – tid är ofta en bristvara för dessa elever.
Publicerat måndag 21 mars 2022