Finns det någon form av kompensatoriska verktyg vid färgblindhet?

Finns det någon form av kompensatoriska verktyg vid färgblindhet?

Svar:

Vi utgår att frågan avser en elev med total färgblindhet, så kallad akromatopsi. Om eleven har bra kontrastseende kan en lösning vara att arbeta med starka färger som då framträder i olika nyanser, vilket eleven kan lära sig se skillnad på. Pasteller fungerar mindre bra eftersom de blir i det närmaste vita och då svåra att skilja från övriga färger.

Ta hjälp av syncentralen
Syncentralen tillhandahåller hjälpmedel till elever med synnedsättning. För att få hjälp av syncentralen måste man ha nedsatt synförmåga. Syncentralen kan i vissa fall förskriva en färgindikator till eleven.

Annan teknik
Mobiltelefonen kan användas som färgindikator med hjälp av en app som kan koda av färger. Synskadades riksförbund har gjort en förteckning över appar som är tillgängliga.Taktila färger
Det finns även ett material som heter Taktila färger som man kan använda i pedagogiska sammanhang. Då använder man sig av olika ytstrukturer för att känna skillnad på olika färger. Materialet består av 12 kulörer med 12 olika ytor på självhäftande tunn vinyl. Arkens storlek är drygt A4-format. Taktila färger är ett mjukt och ändå tåligt material som också är lämpligt för användning vid olika markeringar på saker, skåp och lådor. Materialet kan också användas till att skapa egna bilder och taktila kartor. Taktila färger finns på Galleri Taktils webbplats.

Publicerat torsdag 2 juni 2022