Våra skrifter och lägesrapporter
På den här sidan finns myndighetens FoU-skrifter som i en populärvetenskaplig ton presenterar kunskap som har en tydlig förankring i beprövad erfarenhet och i vetenskap.
Dessutom hittar du myndighetens senaste olika lägesrapporter samt publikationer från European Agency här.

En tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa
Denna systematiska översikt är framtagen av Skolforskningsinstitutet och Specialpedagogiska skolmyndigheten. Översikten ger en bild av hur undervisningen i ämnet idrott och hälsa kan utformas för elever, med eller utan funktionsnedsättningar, som möter svårigheter i det sociala samspelet.

Knepigt läge – livslångt lärande i likvärdig utbildning
I rapporten finns resultaten av ett års bevakning av förändringar av förutsättningar inom utbildningsområdet. Omvärldstendenserna i denna rapport berör främst Specialpedagogiska skolmyndighetens uppdrag och målgrupper. Sett ur ett hållbarhets- och livsperspektiv är det dock svårt att isolera såväl utbildningsområdet som dess specifika förutsättningar från ett globalt och nationellt sammanhang.
Hämta rapporten Knepigt läge – livslångt lärande i likvärdig utbildning

Samordning för ett hållbart elevhälsoarbete
Två forskare har genomfört en uppföljande studie om skolor som deltagit i Specialpedagogiska myndighetens nätbaserade kurs "Att höja skolans elevhälsokompetens – ett processarbete för likvärdig utbildning". Studien pekar på vikten av samordning av alla delar för att kunna utveckla ett mer förebyggande och hälsofrämjande arbetssätt i hela skolan.
Beställ eller ladda ner studien Samordning för ett hållbart elevhälsoarbete
Specialpedagogiska skolmyndighetens stödmaterial om elevhälsa

Unga vuxna med högfungerande autism
Detta forskningshäfte handlar om vuxenstuderande med högfungerande autism. Forskningens fokus är hur anpassningar i utbildning kan utformas för att passa en grupp som ofta har dåliga erfarenheter, och ibland även ett sämre mående, som en konsekvens av sin tidigare skolgång. Mycket av forskningen baseras på intervjuer med målgruppen, vilket ger ett tydligt målgruppsperspektiv.
Beställ eller ladda ned forskningshäftet Unga vuxna med högfungerande autism

Inkluderande undervisning – vad kan man lära sig av forskningen?
Denna kunskapsöversikt presenterar studier om inkludering och det förs också ett resonemang om hur forskning kan förstås och blir relevant i den praktiska skolvardagen.
Skriften både belyser och granskar och som en röd tråd förs ett resonemang kring forskningens tillämpning och relevans för praktiken.
Beställ eller ladda ned skriften Inkluderande undervisning – vad kan man lära sig av forskningen?

Elevhälsoarbete under utveckling – en antologi
Fyra forskare belyser hur rektor och elevhälsoteam kan arbeta med elevhälsans förändrade uppdrag. Utöver egen forskningserfarenhet tar de utgångspunkt i dokumentation från vår kurs "Att höja skolans elevhälsokompetens - ett processarbete för likvärdig utbildning".
Beställ eller ladda ned skriften Elevhälsoarbete under utveckling – en antologi
Specialpedagogiskt stöd om elevhälsa
Specialpedagogiska skolmyndighetens stödmaterial om elevhälsa
Frukostseminariet: Elevhälsoarbete i toppklass. Hur når vi dit?

Genus och specialpedagogik– praktiknära perspektiv
En antologi som avser att bidra till att öka kunskaper om olika aspekter av genus, funktionsnedsättningar och specialpedagogik. Om hur villkoren ser ut för flickor respektive pojkar med funktionsnedsättning i skolan, på fritiden och med blicken riktad mot att bli vuxen.
Beställ eller ladda ned skriften Genus och specialpedagogik– praktiknära perspektiv
Frukostseminarium: Får flickor och pojkar likvärdigt stöd i skolan?

Hur händer det?
Hur händer det? är en skrift om hur en hörande och en döv tvilling blir guidade i sitt tillägnande av tvåspråkighet, teckenspråk och talad svenska. Rapporten bygger på en doktorsavhandling av Emelie Cramér-Wolrath.
Beställ eller ladda ned skriften Hur händer det?

”Vad var det du inte hörde?”
Om hörteknikens matchning mot den pedagogiska vardagen, dess tekniska funktion och inte minst miljörelaterade och organisatoriska förutsättningar. Skriften är ett sammanfattat resultat av det så kallade HODA-projektet.
Beställ eller ladda ned skriften ”Vad var det du inte hörde?”
Om ljudmiljö i förskola och skola
Informationssidor om döv och nedsatt hörsel
Specialpedagogiska skolmyndighetens stödmaterial om hörselnedsättning

Där man söker får man svar
Skriften utgår från ett utvecklingsprojekt där delaktighet för elever med funktionsnedsättning i skolan är i fokus. Genom referat från intervjuer med elever, observationer och reflektioner knyts praktikens erfarenheter samman med vetenskapliga och analytiska resonemang.