
Samverkan med modersmålslärare och studiehandledare
För att kunna utreda och ge rätt stöd till nyanlända elever behöver många professioner samverka. Modersmålslärare och studiehandledare på modersmål kan få en central roll i teamarbetet.
Språklig och kulturell kompetens
Modersmålslärare undervisar i modersmål som är ett eget ämne. Studiehandledare ger stöd på modersmålet till elever som har svårt att nå betygskriterierna i ett eller flera ämnen. Alla nyanlända elever i årskurs 7-9 ska få studiehandledning på modersmålet, eller i sitt starkaste skolspråk, om det inte är uppenbart obehövligt. Skolans dokumentation ska i detta fall ske genom en individuell studieplan – inte åtgärdsprogram. Läs mer om vad som gäller kring studiehandledning för andra elever under Extra anpassningar och särskilt stöd. Studiehandledaren samarbetar med ämnesläraren och kan till exempel ge förförståelse, förklara innehållet och hjälpa till med studieteknik. Centralt är att både modersmålslärare och studiehandledare kan tala med en nyanländ elev på hens starkaste språk. Det innebär att de kan lyssna när eleven berättar om sin skolgång, sina intressen och sina utmaningar. Modersmålsläraren och studiehandledaren kan ha kunskap om både det skolsystem som eleven kommer ifrån och det svenska skolsystemet. I sådana lägen kan de bidra till att minska missförstånd och förklara likheter och skillnader mellan de olika skolsystemen.
Teamarbete
Modersmålsläraren och studiehandledaren kan ha en central roll när skolan vill utforma och utvärdera stödinsatser. Är det ämnet i sig som är svårt eller är det bristande läsförmåga som utgör hindret? Förstår eleven uppgiften bättre om hen får innehållet förklarat på sitt modersmål och med visuellt stöd, exempelvis en film eller en tabell? Modersmålsläraren och studiehandledaren kan bidra i bedömningen av om eleven uppvisar svårigheter både på sitt modersmål och på svenska. De kan dessutom ge stöd vid bedömningen av elevens modersmål. För att kunna göra en riktig bedömning behöver emellertid modersmålsläraren, studiehandledaren och elevhälsans medarbetare ha kunskap om flerspråkighet och andraspråksutveckling. Läs mer i temat Samarbete i utredningen och i temat Flerspråkighet och funktionsnedsättningar.
Kompetens om elevens behov av anpassningar
Om eleven behöver anpassningar är det viktigt att hen får tillgång till dem även på modersmålslektionerna och i samband med studiehandledning på modersmål. Det innebär att modersmålslärare och studiehandledare kan behöva kompetensutveckling kring funktionsnedsättningarnas pedagogiska konsekvenser. De kan också behöva kompetensutveckling kring alternativa verktyg, alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) och undervisningsstrategier.
Hülya Basaran berättar om sitt arbete med nyanlända elever och ger exempel på hur digitala verktyg kan ge ett mervärde i lärandet. Filmen spelades in 2018 och är 9.35 minuter och har valbar undertext.
Reflektionsfrågor
Hur ser skolans plan ut gällande:
- Mottagning av nyanlända elever?
- Samverkan mellan modersmålslärare, studiehandledare, lärare och övriga medarbetare?
- Kompetensutveckling kring flerspråkighet, andraspråksutveckling och funktionsnedsättningar?
Vill du veta mer?
- Utvecklingsprojekt - Modersmålsundervisning för ökad läs- och skrivförmåga på sfi för elever med funktionsnedsättning (PDF-dokument, 2 MB)
- Studiehandledning på modersmålet. Nationellt centrum för svenska som andraspråk
- Att skapa förförståelse genom studiehandledning, Skolverkets film
- Studiepaket Digitala verktyg och AKK
- Om digitalt lärande
- Filmen ”TAKK för språket”, en resurs för AKK i modersmålsundervisning
- Luz Solano föreläsning om Trygghet och mod genom AKK på UR play.