Språkstörning och flerspråkighet
En språkstörning kan innebära svårigheter med att förstå vad andra säger och att uttrycka sig med hjälp av språket. Språkstörningen kan märkas i elevens ordförråd eller i elevens sätt att samtala, uttala ord, läsa, förstå instruktioner och förklara samband.
Märks både på modersmålet och på svenska
Om en nyanländ elev fått undervisning i och varit exponerad för det svenska språket i vardagen under cirka två år och ändå inte utvecklar svenskan som förväntat, skulle det kunna bero på språkstörning. För att kunna avgöra om svårigheterna beror på språkstörning eller ej, behöver elevens språkliga förmåga kartläggas av en logoped.
De kartläggningsmaterial som används av logopeder i Sverige, utgår dock från en enspråkig form och tar inte hänsyn till flerspråkighet. För att kunna göra en rättvis bedömning av elevens språkliga förmåga behöver kartläggningen göras på elevens båda språk. Om det rör sig om en språkstörning, kommer svårigheterna att märkas på båda språken. Språkstörning orsakas aldrig av flerspråkighet.
Om det saknas logoped som talar elevens språk, kan kartläggningen göras med hjälp av en duktig tolk och frågor till vårdnadshavare och modersmålslärare. Ett annat alternativ är ett använda sig av dynamisk utredning som beskrivs i kapitlet Samarbete i utredningen.
Skolan behöver ha kunskap om olika språks uppbyggnad, flerspråkighet och andraspråksinlärning. Hos en flerspråkig person samspelar och påverkar språken varandra. Till exempel har personer som talar somaliska ofta svårt att göra skillnad mellan tonande och tonlösa konsonanter och det kan påverka hur de uttalar ord på andra språk. Personer som talat arabiska, turkiska eller spanska gör ofta vokalinskott även i svenska. Det är när man säger fönesteret istället för fönstret och esteg istället för steg. Om skolan saknar kunskap om flerspråkighet kan den här typen av spår från andra språk misstolkas som till exempel språkstörning eller dyslexi.
Utveckla flera språk
Elever med språkstörning kan, precis som andra elever, lära sig att tala, läsa och skriva på flera språk samtidigt. Det tar emellertid längre tid för elever med språkstörning. Utvecklingen går inte fortare genom att ta bort ett språk ur undervisningen.
Kurser om språkstörning och flerspråkighet
-
11 måndag,augusti 2025
27 onsdag,augusti 2025
Att möta barn med språkstörning i förskolan
Rektor, Förskollärare, Specialpedagog Speciallärare, Barn- och elevhälsopersonal Webbinarium
Webbinarium · Sista anmälningsdag 2025-08-22
-
11 måndag,augusti 2025
18 torsdag,september 2025
Att möta elever med språkstörning i årskurs 7–9
Rektor, Lärare, Specialpedagog Speciallärare, Barn- och elevhälsopersonal Webbinarium
Webbinarium · Sista anmälningsdag 2025-09-15
-
11 måndag,augusti 2025
11 torsdag,september 2025
Att möta elever med språkstörning i årskurs F–6
Rektor, Förskollärare, Lärare, Lärare i fritidshem , Specialpedagog Speciallärare, Barn- och elevhälsopersonal Webbinarium
Webbinarium · Sista anmälningsdag 2025-09-08
Frågor och svar om nyanlända och språkstörning
-
Hur kan en vuxen nyanländ med dövhet lära sig svenskt teckenspråk?
Hur kan en vuxen nyanländ med dövhet lära sig svenskt teckenspråk?Teckenspråksutbildningar med SFI Det finns folkhögskolor för vuxna nyanlända där de lär sig svenskt teckenspråk samtidigt som de går
26 juni 2025 · Nyanlända och flerspråkiga med funktionsnedsättning
-
Vad kan en nyanländ elevs koncentrationssvårigheter bero på ?
Vad kan en nyanländ elevs koncentrationssvårigheter bero på?Kartläggning Börja med att kartlägga elevens bakgrund och erfarenheter. Skaffa kunskap om elevens skolgång och kunskapsnivå. För att
10 februari 2025 · Nyanlända och flerspråkiga med funktionsnedsättning
-
Vad innebär pragmatisk språkstörning?
Vad innebär pragmatisk språkstörning?Den pragmatiska språkförmågan handlar om språkets funktion; att kunna anpassa sin språkanvändning till situationen, att kunna ta andras perspektiv och tolka både
02 december 2021 · Språkstörning