Per Markström

Tillgänglig utbildning oavsett var du bor

Så var det dags! Premiärlektionen av distansundervisning i teckenspråk på Kristinaskolan i Härnösand ska strax starta. Per Markström, som arbetar som teckenspråks- och teckenspråkstolkutbildare, kollar sina skärmar så att allt fungerar och att det är rätt saker som kommer visas i bild när eleverna kommer in till det virtuella klassrummet.

Första lektionen på terminen

Att det inte är vilken lektion som helst märks väl. Utbildningsradion är på plats för att göra ett inslag om dagens lektion till tv-programmet Lilla Aktuellt. Intresset för distansutbildningen är stort och journalisten Charlotta går igenom manuset med Per medan fotografen Marja kollar vilka vinklar som blir bäst att filma lektionen ifrån.
Eleverna börjar logga in till det virtuella klassrummet och dyker upp på de stora skärmarna Per har framför sig. Idag kommer de från Junsele, Klövsjö, Timrå och Alnö och går i sjuan och åttan. Man kan känna på stämningen att eleverna är en aning nervösa, precis som det brukar vara på den första lektionen innan man lärt känna sina klasskamrater.

Bra stämning

Dagens lektion går mest ut på att lära känna varandra, testa tekniken och för Per att få en förståelse om vilken språknivå eleverna har. Per ställer allmänna frågor om vad dom har gjort i helgen och vad dom har ätit till lunch. Tekniken fungerar som den ska under hela lektionen och det är en märkbart glad Per som loggar ut när lektionen är avslutad.

Pirrigt men glatt

Då var premiärlektionen av distansundervisningen i teckenspråk avklarad, hur tycker du att det gick?
- Det var lite pirrigt innan att veta om tekniken skulle fungera, det kan vara problematiskt med direkt videoöverföring av bilder. Men det flöt på bra idag och det var skönt att se ungdomarna språkas med varandra. Stämningen var riktigt god och man skrattade med varandra åt sina misstag. En kille skulle säga att han hade varit i fjällen och parkerat husvagnen på campingen. Men istället för fjällen så råkade han teckna att han hade parkerat husvagnen på kyrkan! Stämningen var helt klart bra.

Tvåspråkighet

Utbildningen inriktar sig på elever som har en hörselnedsättning och har behov av teckenspråk som kommunikationsverktyg, men inte är inskrivna på Kristinaskolan utan går i grundskola på hemkommunen. Distansutbildningen ska ge elever med hörselnedsättning möjligheten att få lära sig att använda teckenspråk. Detta för att kunna växla mellan talad svenska och teckenspråk beroende på vad som passar bäst i situationen.

Är utvecklingen av digital teknik framtiden för den här typen av lärande?
- Det här är ett effektivt och smidigt sätt att hålla kunskapen vid liv för de elever som inte har möjligheten att använda teckenspråket i vardagen.

- Jag tror att den digitala tekniken kommer att utvecklas avsevärt så att det underlättar för elever som har behov av specifika ämnen att delta på lika villkor.
Per Markström

Pilotskola i Sverige

Idag är Kristinaskolan pilotskola i Sverige med att använda undervisningsformen och framtiden får utvisa om det blir en fortsättning eller inte.
- Idén startade under våren 2013 där en arbetsgrupp skapades och utformade en projektansökan. Projektet beviljades och pågår nu fram till slutet av 2014. Det finns en liknande modell i Norge där de har arbetat med distansundervisning för elever med hörselnedsättning i flera år. Därifrån har man hämtat idéer och inspiration. Vi är först i Sverige med den här undervisningsformen men om projektet slår väl ut är tanken att vi ska sprida det vidare till de övriga specialskolorna i landet, säger Per.

Publicerat onsdag 17 september 2014 Granskat måndag 28 december 2015
Per Markström leder en distansutbildning

Per Markström leder lektionen från Kristinaskolan i Härnösand.

Grafisk äppelskiva

Faktaruta: Inslaget om distansutbildningar visas fredag den 19 september kl 13:00 på Barnkanalen. Man kan även se inslaget på Svt Play och UR.se.