
Ny möjlighet att utveckla skolans elevhälsoarbete
För sjätte året i rad ger vi kursen Att höja skolans elevhälsokompetens – ett processarbete för likvärdig utbildning. Kursen vänder sig till rektorer och elevhälsans tvärprofessionella team och anmälan inför hösten 2020 är nu öppen.
Kursens innehåll utgår från elevhälsans uppdrag att främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Uppdraget får konsekvenser dels för elevhälsans arbete dels för hela skolans arbetssätt och organisation.
– Det är lätt att se till sitt perspektiv utifrån den utbildning och bakgrund du har när du går in i saker, i synnerhet i situationer som innebär en utmaning. Att en skolsköterska har sitt professionsperspektiv och att en pedagog eller jag som rektor har ett annat är naturligt eftersom vi har olika ryggsäckar och kompetenser. Just detta har kursen gett oss, vi har öppnat ögonen, backat bandet och startar med det vi har gemensamt, våra ungdomar och elever, säger Jeanette Fry, rektor på Rosendalsgymnasiet Uppsala, som går kursen med sitt team just nu.
Ett krav för att gå kuren är just att man anmäler sig som ett team och att rektor är en av deltagarna.
– Den största vinsten är att rektor och teamet går kursen tillsammans, menar Erica Sjöberg och Sarah Neuman som ansvarar för kursen.
Kursen startar hösten 2020 och pågår två terminer. Intresseanmälan görs av rektor och hen anmäler sig och sitt elevhälsoteam.
Nu kan ni anmäla er till kursen
Den här kursen har vi haft fem gånger tidigare.
Den heter
Att höja skolans elevhälso-kompetens
– ett process-arbete för likvärdig utbildning.
Nu kan du som är rektor anmäla er till kursen.
Den är till för rektorer
och elevhälso-team tillsammans.
Kursen börjar hösten 2020.
Den pågår i två terminer.
Jeanette Fry är rektor på Rosendals-gymnasiet i Uppsala. Hon och hennes team går kursen just nu. Kursen utgår från elevhälsans uppdrag. Det handlar om att jobba före-byggande och hälso-främjande. Men hur gör man det? Elevhälsan måste kanske ändra på sitt sätt att arbeta. Kanske måste man ändra lite i skolans organisation också. Jeanette berättar:
– Särskilt när det finns utmaningar är det lätt att man bara ser det ur sitt eget perspektiv. En pedagog eller rektor ser det på sitt sätt. En sjuk-sköterska ser det på ett annat sätt. Det är helt naturligt. Vi har ju olika yrken och olika kompetenser.
Jeanette tycker att kursen har varit bra. De har förstått hur viktigt det är att jobba i team. Då blir det lättare att hitta bra lösningar, tillsammans.
– Vi har tänkt om. Vi jobbar ju alla för våra ungdomar och elever. De är vår gemensamma utgångs-punkt, säger Jeanette.
Anmäl er som ett team Ett krav för att gå kuren är att man anmäler sig som ett team. Och rektor måste vara med.
– Den största vinsten är att rektor och teamet går kursen tillsammans, säger Erica Sjöberg och Sarah Neuman.
Erica och Sarah ansvarar för kursen.