Manillaskolans mästare

Manillaskolans lärare Cissi Ferm har minst sagt enastående meriter. Cissi Ferm har spelat för det döva och hörande landslaget i basket, hon har vunnit sex EM-guld för döva, ett VM-guld för döva, ett OS-guld för döva, åtta SM-guld för hörande och U20-guld för hörande. Hon utsågs till världens bästa dövidrottare både 2001 och 2004. Och nu är hon aktuell som tävlande i SVT:s program Mästarnas mästare.

Cissi Ferm är lärare på Manillaskolan och undervisar just nu på mellanstadiet. Utöver att hon är behörig lärare på Manillaskolan så är hon också sportchef för AIK basket. Hon var aktiv basketspelare fram till i julas och hon har haft en fantastisk idrottskarriär. Något som uppmärksammas extra nu i dagarna när hon är utvald att tävla i SVT:s program Mästarnas mästare.

Cissi har själv varit elev på Manillaskolan och menar att hennes skolgång där gav både henne och hennes skolkompisar en mycket bra grund att stå på vad gäller utbildning och kunskap men också i självförtroende och trygghet.

– Jag och mina kompisar fick en bra utbildning på Manillaskolan i alla ämnen på teckenspråk och det ger en stor trygghet. Det är en sån styrka att känna att man helt och fullt kan göra sig förstådd och kan ta till sig ämnesundervisningen, säger Cissi.

Undervisning på både talad svenska och teckenspråk

Nuförtiden kan man få undervisning på både talad svenska och teckenspråk på Manillaskolan. Skolan vänder sig till elever som är döva eller har en hörselnedsättning och det gemensamma språket är teckenspråk. Cissi menar att det är så viktigt att även barn med hörselnedsättning och cochleaimplantat får med sig teckenspråket tidigt. Både för deras språkutveckling men också för deras sociala utveckling och för att ge dem en stark identitet.

– Teckenspråket gör att du kan umgås med kompisar på helt lika villkor. Många barn med hörselnedsättning som går i hörande skolor blir så ensamma. Jag önskar att fler barn och elever fick gå på Manillaskolan för här finns ju allt! Teckenspråk, skriven svenska, och för de elever där det funkar, talad svenska. Då kan du välja när du vill använda vilket språk, säger Cissi.

Cissi önskar också att eleverna generellt i skolan får fler idrottstimmar. Att röra på sig mer förbättrar elevernas koncentration och förmåga att ta till sig undervisningen. Cissi som undervisar i både idrott och flera andra ämnen märker det så tydligt.

Till sist, vi vet att du inte får avslöja någonting om din medverkan i Mästarnas mästare eftersom avsnitten går nu på SVT, men hur var det?!

– Det var väldigt roligt och det känns som en stor ära att bli tillfrågad. Jag är glad att jag tackade ja och det är bra för teckenspråket att synas mer i tv också!

Publicerat tisdag 4 april 2017 Granskat fredag 19 oktober 2018