Likvärdig utbildning? Direktsänt frukostseminarium den 27 mars

Tisdagen den 27 mars bjuder Specialpedagogiska skolmyndigheten in regeringsrepresentanter, skolhuvudmän, intresseorganisationer samt andra relevanta aktörer för att diskutera hur skolsituationen ser ut för barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning.

Stödet till barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning brister och konsekvensen blir en utbildning som inte är likvärdig. Specialpedagogiska skolmyndigheten har sammanställt flera rapporter och underlag i en kartläggning som går igenom hur utbildningssituationen ser ut för myndighetens målgrupper.

Kartläggningen visar att barn, elever och vuxna med funktionsnedsättning sällan själva kommer till tals om hur de ser på sin skolsituation, att stödet bland annat påverkas av om det finns engagerade föräldrar och att det kan skilja sig åt mellan pojkar och flickor.

Frukostseminariet tar sin utgångspunkt i kartläggningen och följs av ett samtal om hur samhällets olika aktörer kan komma tillrätta med de brister som kartläggningen lyfter.

Medverkande i panelsamtalet

  • Fredrik Malmberg, generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten, som moderator
  • Helene Öberg, statssekreterare, utbildningsdepartementet
  • Amanda Eriksson, ambassadör för Hjärnkoll som lever med Asperger
  • Matz Nilsson, förbundsordförande, Sveriges Skolledarförbund
  • Agneta Söder, ombudsman, Autism- och Aspergerförbundet
  • Åsa Karle, chef Östra regionen, Specialpedagogiska skolmyndigheten
  • Cecilia Löfberg, samordnare forskning och utveckling, Specialpedagogiska skolmyndigheten

Följ seminariet i direktsändning

Frukostseminariet kommer att streamas och du kan följa sändningen via vår Youtube-kanal. Tid för sändningen är 08:00-09:00. Sändningen teckenspråkstolkas.

En inspelad version kommer även att publiceras i efterhand på spsm.se.

Några platser kvar

Är du intresserad av att delta vid frukostseminariet på plats i Stockholm så finns några få platser kvar. Sista anmälningsdag är onsdagen den 21 mars och du anmäler dig genom att maila till frukostseminarium@spsm.se. Kaffe och smörgås serveras från klockan 07:30 och seminariet startar klockan 08:00

Ladda ner rapporten

Rapporten som beskriver kartläggningen kommer att finnas tillgänglig att ladda ner, från och med tisdagen den 27 mars, på spsm.se. Den heter "Villkor för utbildning".

Publicerat fredag 19 oktober 2018