
Arbetssätt på rektorsnivå
De här exemplen visar hur stödmaterialet kan användas för att leda utvecklingsarbete på en förskola eller skola.
- En förskola hittar riktningen i ett utvecklingsarbete
- Värdering av fysisk lärmiljö med nulägesvärdering och gåtur
- Involvering av barn och elever
En förskola hittar riktningen i ett utvecklingsarbete
En förskola med ett flertal enheter har upptäckt att det finns brister i lärmiljöerna och undervisningen som påverkar barnens trygghet och lärande. Rektor vill utforska hur en mer tillgänglig lärmiljö kan påverka dessa brister. Rektor skapar en arbetsgrupp med förskollärare, specialpedagoger och personal från barnhälsan.
- Arbetsgruppens deltagare förbereder sig genom att gå igenom Skapa en gemensam förståelse för tillgänglighet på egen hand.
- Därefter träffas arbetsgruppen under en halvdag för att få en gemensam bild och förståelse för nuläget.
- Arbetsgruppen samtalar först om vad som fungerar bra och vilka utmaningar de har i sina lärmiljöer, i stora drag.
- De tar fram en fyrfältare för kartläggning och skriver ut den i stort format. De fyller tillsammans i de fyra områdena.
- De får syn på vad som fungerar bra och vad som behöver utvecklas, på en övergripande nivå.
- De tar fram en fyrfältare för insatser och samtalar om prioriteringar i det kommande utvecklingsarbetet.
Värdering av fysisk lärmiljö med nulägesvärdering och gåtur
I det systematiska kvalitetsarbetet har en skola sett brister som de behöver åtgärda i den fysiska lärmiljön. En arbetsgrupp får i uppdrag av rektor att leda arbetet. Arbetsgruppens deltagare och rektor förbereder sig genom att på egen hand gå igenom Skapa en gemensam förståelse för tillgänglighet, momentet Att leda tillgänglighetsarbete och Område 4 − Fysisk lärmiljö.
De tar fram en plan i tre steg.
- Det första steget är att all personal får information om utvecklingsarbetet. Arbetslagen går igenom Skapa en gemensam förståelse för tillgänglighet och fördjupar sig inom området fysisk lärmiljö. De läser texterna och diskuterar reflektionsfrågorna tillsammans.
- Det andra steget är att arbetslagen undersöker sitt nuläge i den fysiska lärmiljön med hjälp av påståenden för nulägesvärdering. De genomför också gåturer med eleverna.
- Det tredje steget är rektorn och arbetsgruppen samlar in och analyserar resultaten från nulägesvärderingen och gåturerna. De hittar platser där tillgängligheten behöver förbättras och formulerar förslag på insatser.
Rektor sammanställer förslagen och beslutar om en handlingsplan. Insatserna i handlingsplanen genomförs. Rektor och arbetsgruppen följer upp och utvärderar dem.
Involvering av barn och elever
En rektor som har ansvar för både förskola och skola har genomfört undersökningar av barns och elevers trygghet. Rektor och elevhälsan analyserar resultaten från enkäter för elever och vårdnadshavare. Det visar sig att många barn och elever inte trivs och att många känner sig otrygga. Rektor och elevhälsan förbereder sig genom att på egen hand gå igenom Skapa en gemensam förståelse för tillgänglighet, momentet Att leda tillgänglighetsarbete och Område 2 – Social lärmiljö. De tar fram en plan för att involvera barn och elever i ett tillgänglighetsarbete.
- Elevrådet involveras för att få reda på vad barn och elever tycker och samla in förslag.
- All personal tar del av Område 2 − Social lärmiljö. De läser texterna och diskuterar reflektionsfrågorna tillsammans. De gör även en värdering av nuläget i den sociala lärmiljön tillsammans i arbetslagen.
- Personal från barn- och elevhälsan och fritidshemmet ordnar gåturer med barn och elever. Barnen och eleverna får berätta, rita och skriva om hur de upplever lärmiljöerna. Personalen sammanställer deras synpunkter i en fyrfältare för kartläggning.
Rektorn och elevhälsan sammanställer och analyserar all dokumentation. Rektorn tar fram en plan för ett tillgänglighetsarbete som presenteras för personal, barn, elever och vårdnadshavare.