Bilden visar en pekplatta med en e-bok

Pekplattor

En pekplatta, även kallad pekdator, surfplatta, lärplatta eller bara platta (engelska tablet), är en handdator med pekskärm som styrs med hjälp av fingrarna.

Pekplattor finns för olika operativsystem. De finns i flera olika storlekar och i flera olika fabrikat. Vissa exemplar har inbyggd 3G-uppkoppling, andra kopplar du in via trådlösa nätverk. Det är viktigt att tänka igenom hur och var ni ska använda era plattor när ni väljer modell. Ska ni kunna använda plattorna utomhus för till exempel kommunikation bör den ha 3G-uppkoppling. Utbudet av appar ser olika ut till olika märken av pekplattor.

Alternativa verktyg och övningar med appar

Det finns många olika appar som barn och elever kan använda för att läsa, räkna eller skriva. Appar kan göra om text till ljud eller tvärt om göra om tal till text. Ni kan också använda pekplattorna för kommunikationsstöd på olika sätt. Apputbudet utökas ständigt och det finns en mängd appar som ni kan använda i det pedagogiska arbetet.

Anpassningar

Pekplattornas inbyggda funktioner medger många möjligheter till anpassningar. Här finns möjligheter att koppla till hörapparater, att göra synanpassningar, och att få texter upplästa på flera sätt. I många pekplattor finns möjligheter att göra individuellt anpassade inställningar.

Det går att koppla kontaktstyrning till pekplattan för vissa appar.

Tips och idéer för Ipad IOS 10

Inspirerande exempel

Pekplatta - en hjälp för elever med motoriska svårigheter

Publicerat tisdag 11 september 2012 Granskat onsdag 5 oktober 2016