Caroline Hammar

Min historia kan stärka andra

Genom dans, psykologistudier, en stark vilja och verbal förmåga vill Caroline Hammar slå hål på fördomar och skapa förutsättningar för en bättre utbildning.

Det var dansen som kom först. Vid sex års ålder var Caroline aktiv inom både gymnastik och dans. Det var inte förrän runt tio års ålder som diagnosen kom.

– Det tog tid innan jag fick diagnosen tappdystrofi vilket kortfattat innebär att jag inte ser rakt fram och har begränsad perifer syn. Jag var väldigt bra på att mörka situationen så det dröjde innan jag blev genomskådad.

Efter diagnosen fortsatte livet som vanligt.

– Det var aldrig tal om att begränsa sig. Jag blev behandlad på samma villkor som mina syskon. Jag har en bra grund och ett bra stöd i familjen.

Vet vilka rättigheter hon har

Caroline fick dock ofta påminna lärare om anpassningar för att få förutsättningar som alla andra under sin skolgång. Ibland kände hon sig som ett problem.

– Jag satt mycket hemma och pluggade ikapp. Det blev det lättaste när jag inte orkade tjata eller förklara. Men det har också funnits lärare som självklart har löst behoven.

Även idag på universitetet märker hon att det finns förutfattade meningar samt brist på resurser.

– Men jag är hård på mina rättigheter, jag har inte tid att administrera mina studier, jag vill studera. Jag har ju förmågan att tala för mig själv.

Vill stärka ungdomars självkänsla

Caroline flyttade ensam till Stockholm vid 16 års ålder för att gå en yrkesdansarutbildning. Nu har hon hunnit fylla 25 år, läser psykologi och tänker använda sina utbildningar och erfarenheter till att inspirera andra. Hon ser idag mindre än 10 procent.

– Jag vill föreläsa om hur barn blir påverkade och formade genom bemötande. Jag vill använda min historia för att stärka ungdomars självkänsla och öka pedagoger medvetenhet. Och så är jag sugen på mer dans.

Och hon är mer än på god väg. Hon har redan hunnit läsa vid Kungliga Svenska Balettskolan, yrkesdansat, arbetat som danspedagog, varit verksamhetsledare hos Unga synskadade i Stockholm samt suttit som vice ordförande i styrelsen och föreläst för blivande idrottslärare och dansare. Bland annat.

Publicerat fredag 10 januari 2014 Granskat onsdag 20 januari 2016