Elev sitter vid datorn

Hjälp med stavning för elev med dyslexi

Kevin Andersson går i klass 4 i Gamla Uppsala skola i Uppsala. När Kevin ska berätta vad han är intresserad av så tänker han direkt på skolämnena matte och engelska.

– De gillar jag. Och svenska, när jag har svenska får jag skriva på datorn. Och då kan jag mer komma bort från min dyslexi. Det finns program som hjälper mig med stavningen när jag ska skriva.

Skriver hellre på datorn

Det är stavningen som inte gått så bra i skolan men den börjar gå bra nu. På frågan hur det är att skriva för hand svarar Kevin att det blir ganska jobbigt. Ibland så jobbigt att han växlar mellan vänster och höger hand. Han skriver mycket hellre på datorn. Det tycker han inte alls är lika ansträngande. Kevin hittar bokstäverna på tangentbordet bra och kan lite fingersättning. Det har han tränat på hemma på mammas dator.

Får hjälp av program för stavningskontroll

Kevin visar hur han öppnar ett tomt dokument i Word och börjar koncentrerat skriva. Han berättar att när han får i uppgift att skriva en berättelse så skriver han först som han tror att det stavas. Och sen rättar han det själv. Då använder han Stava Rex, ett program för stavningskontroll som han säger att han har jättebra nytta av. Han visar hur han gör.

– Det är bra till exempel att Stava Rex säger till om jag skrivit "jätte roligt" och jag skrivit isär det. Då säger Stava Rex till att jag ska skriva ihop orden så det blir jätteroligt. Och om jag skriver b i stället för d i brorsa och duscha och så får jag hjälp.

Talsyntes för att välja rätt ord

Han använder de alternativa verktygen i datorn varje dag i skolan, men har inte en egen dator än som bara han kan använda. Han visar hur han kan använda talsyntesen tillsammans med Stava Rex och då få exempelmeningar upplästa så att han kan välja rätt ord.

Lär sig fler ord

Kevin tror att det är nödvändigt att han får använda datorn och program framöver för att det ska gå bra i skolan för honom.

– När jag använder dator och Stava Rex så kommer mitt ordförråd också att bli ännu bättre, för då lär jag mig mer ord.

Lär sina klasskompisar

Än är det inte så många andra i Kevins klass som använder Stava Rex men Kevin och hans klasskamrat Viktor försöker att lära klasskamraterna hur man gör.

SpellRight har han använt lite grand, men han kommer säkert att få mer användning för det programmet när det blir mer skrivuppgifter i engelskaämnet. Han visar hur han kan använda SpellRight till att slå upp ord, han skriver in det svenska ordet och får den engelska översättningen.

Snart i alla datorer i kommunens skolor

Ewa Nerhed, specialpedagog på skolan är den som introducerat Stava Rex för Kevin. Hon att kommunen nyligen köpt kommunlicens på Stava Rex och SpellRight och att de nu kan installeras på samtliga skolors datorer. Alla pedagoger i Gamla Uppsala skola står i begrepp att lära sig programmen, för att i sin tur kunna se till att alla elever kan använda dem.

– Jag hjälper gärna till, säger Kevin.

Publicerat tisdag 16 oktober 2012 Granskat fredag 20 maj 2016