Vi har en elev med synnedsättning, som vi ska köpa in dator till. Vad ska vi tänka på när det gäller tangentbord och skärmstorlek?

Vi har en elev med synnedsättning, som vi ska köpa in dator till. Vad ska vi tänka på när det gäller tangentbord och skärmstorlek?

Svar:

Skärm

Det är svårt att ge ett generellt svar kring skärmstorlek. Hur stor skärmen ska vara beror på elevens synförmåga, synskärpa och synfält. Eleven bör därför prova ut skärmen utifrån sina individuella förutsättningar. Om eleven har en synskärpa under 30%, har eleven stöd från syncentralen i regionen. Fråga vårdnadshavarna om familjen har stöd från syncentralen och om ni får ta kontakt med dem för råd om utrusning. Det kan vara så att eleven behöver en större skärm på en svängbar arm och då kan syncentralen hjälpa till i utprovningen så att det blir rätt storlek för eleven. Syncentralen kan också prova ut om det räcker med datorns egna förstoring räcker till eller om syncentralen behöver förskriva ett förstoringsprogram till elevens dator.


Tangentbord

En elev med synnedsättning använder oftast ett vanligt externt tangentbord till sin bärbara dator. Det är betydligt lättare att skriva på ett sådant jämfört med att skriva på datorns inbyggda tangentbord. Skrivandet blir mer effektivt om det inte är synkrävande. Då kan eleven hantera tangentbordet utan att titta på det och slipper eleven växla fokus mellan tangentbord och skärm. Det finns tangentbord som är mer synvänliga med tydliga markeringar och även taktila markeringar som kan vara ett stöd när eleven ska lära sig tangentbordet. Några exempel på tangentbord kan ni se om ni följer länken till Iris hjälpmedel.

 

Ni behöver sätta av lektionstid till tangentbordsträning, liksom till att träna in kortkommandon för att slippa leta efter muspekaren på skärmen. Ni kan hitta webbaserade program för tangentbordsträning på bland annat webbplatsen elevspel.se. I vissa fall har syncentralen också möjlighet att förskriva program för tangentbordsträning.


Tangentbord  - Iris hjälpmedels webbsida

Tangentbordsträning på Elevspel.se


Prova ut och anpassa utrustningen

Om eleven inte har stöd från syncentralen får ni på skolan prova hur datorns skärm eller en större skärm fungerar. Det är viktigt att eleven får en bra ergonomi vid skrivarbetet. Kanske kan kommunens IT-pedagog hjälpa till med detta?

 

Det finns också inbyggda inställningar i datorn som kan passa er elev. Bland annat kan man göra en grundinställning med större muspekare, stora ikoner och större text. Det här kan ni prova ut tillsammans med eleven. Vi har en serie skrifter på vår webbplats som beskriver hur ni kan göra inställningarna beroende på vilket operativsystem som gäller hos er. Du hittar skrifterna, Tips och idéer, på vår webbsida.

 

Tips och idéer


Publicerat torsdag 1 januari 1970