Kan ni hjälpa mig att hitta rätt verktyg i matematikundervisningen?

Jag är mattelärare i en grupp elever från år 6 till 9 som behöver mer eller mindre anpassad undervisning. Fler av eleverna har svårt att få ner matematiken på papper. I de flesta digitala interaktiva hjälpmedel ska bara det slutgiltiga svaret skrivas och kan inte bevaras. Jag letar efter ett matematiskt tangentbord där man kan skriva de symboler som är vanligt förekommande i grundskolans matematik. Att enkelt kunna skriva matematik i ett dokument som kan sparas. På lösa numeriska tangentbord finns exempelvis inte likhetstecknet.

Svar:

Ibland finns det behov av att skriva och redovisa lösningar i ett dokument. Då kan ett tilläggsprogram med matematiska tecken vara till hjälp.
Till Word finns ett program med matematiska tecken som lägger sig i ett öppet fönster som ett skärmtangentbord. Den skickar tecknen direkt till Worddokumentet. Du kan sedan spara och hantera dokumentet som vilket annat Worddokument som helst.
Ytterligare programvara
Till pc finns ytterligare en programvara att ladda ner. Programmet heter Splash. Du kan där kombinera att arbeta med tangentbord och mus eller bara det ena alternativet.


Digitala läromedel
Flera  läromedelsförlag har digitala lösningar. Gleerups förlag har exempelvis ett digitalt läromedel som heter Formula.
Bitopia AB har webbaserade matematiska uppgifter. Det krävs licens för att använda dem.
Stockholms stad har en flerspråkig webbplats för matematik. Där finns övningar, filmer med mera, som kan användas fritt av alla.
Publicerat torsdag 10 oktober 2019