Hur fungerar undantagsbestämmelsen vid betygsättning?
Undantagsbestämmelsen kan användas vid all betygssättning, även terminsbetyg och i alla betygssteg i de årskurser betyg ges. Däremot inte vid skriftliga omdömen. För att du ska kunna använda undantagsbestämmelsen ska elevens funktionsnedsättning eller andra liknande personliga förhållanden vara bestående och utgöra ett direkt hinder för att eleven ska kunna nå betygskriterierna. Det krävs inte någon diagnos. Du kan undanta enstaka delar av betygskriterierna.
Det är den undervisande läraren som tar beslutet om undantagsbestämmelsen ska användas, men för att kunna göra detta är det viktigt att diskutera frågan tillsammans med andra kollegor och det specialpedagogiska stödet på skolan. Nedanstående punkter och frågor kan kanske vara ett stöd i diskussionen:
Elevens funktionsnedsättning eller andra personliga förhållanden är bestående
Undantagsbestämmelsens syfte är inte att en elev med bristfälliga kunskaper av olika skäl ska bli godkänd i ämnet. Det måste vara tydligt att det handlar om en funktionsnedsättning som hindrar eleven att nå målen, och att detta rimligen inte går att motverka med särskilt stöd.
Är detta en varaktig problematik som är bestående trots det särskilda stöd ni gett eleven, eller kan svårigheterna undanröjas om eleven får rätt stöd? Det kan i vissa fall vara svårt att bedöma om en funktionsnedsättning är varaktig eller om det finns en rimlig möjlighet att träna upp förmågan. Ta hjälp av övriga kollegor och EHT för en definition för just den eleven.
Det finns inte angivet hur stor del av betygskriterierna som kan sägas vara enstaka delar. När ni ska diskutera detta får ni titta på syftet och det centrala innehållet för ämnet och utifrån detta bedöma om det man vill undanta kan anses vara enstaka delar.
Skolverket har mer information på sin webbplats. På Skolverkets Youtubekanal finns också en film om undantagsbestämmelsen, som kan vara ett stöd i det kollegiala samtalet.
Undantagsbestämmelsen vid betygssättning - Skolverket.
Skolverkspodden - En beskrivning av undantagsbestämmelsen.
10 kap. 19 § skollagen (2010:800) om undantagsbestämmelsen i grundskolan.