Hällsboskolan Umeås boende för elever

För elever som går på Hällsboskolan i Umeå och har långt att dagpendla till skolan erbjuder vi boende. Det innebär att elever bor på skolans boende under skolveckorna och åker hem under helgerna.

Som ett vanligt hem

Elevboendet är beläget på nära avstånd till skolan, med några minuters gångväg. Alla bekvämligheter som finns i ett hem finns också i boendet. Inredning och akustik är väl planerat för att eleven ska känna sig som hemma. Det är utrustat med internetuppkoppling och trådlöst nätverk. Varje elev har eget rum som redan är möblerat. Eleverna får gärna sätta sin personliga prägel på det med egna saker, som till exempel tavlor och gardiner.

Trygghet och trivsel är en förutsättning

En förutsättning för identitets- och kunskapsutveckling är trygghet och trivsel. För att skapa detta har vi ett nära samarbete med vårdnadshavare, skolan, elevhälsoteamet och fritidshemmet. Det finns personal på elevboendet dygnet runt under skolveckan, förutom några timmar mitt på dagen när eleverna är i skolan. Eleverna kommer måndag morgon och åker hem fredag eftermiddag. Under lov är elevboendet stängt.

Tillsammans med eleven och vårdnadshavare sätter vi upp individuella mål för att utveckla elevens självständighet. När eleven flyttar in gör vi en individuell inskolningsplan tillsammans med elev och vårdnadshavare.

Familjen är alltid välkommen

Familjen är alltid välkommen att besöka boendet. Om man som anhörig önskar sova över får man ta med eget sänglinne. Login kostar inget men man får betala för maten, 40 kr för frukost och 60 kr för middag.

Fritid och aktiviteter

Tillsammans med eleverna bestämmer vi vilka aktiviteter vi ska göra. Det kan vara att umgås med kompisar, besöka ungdomsgården, spela bowling, åka på utflykter, fiska, bada, åka skidor, titta på film, laga mat och baka. Det är elevens vårdnadshavare som bekostar barnets aktiviteter.

Läxor och struktur

För att ge eleven stöd i vardagen skapar vi rutiner och strukturer som tydligt beskriver våra boendeuppgifter och fritidsaktiviteter. Vid behov gör vi personliga scheman. Vi ger även individuellt stöd med läxor utifrån elevens behov.

Publicerat fredag 6 maj 2022