
Räkna med matematiken – satsning för att öka måluppfyllelsen
Utmaningen var att öka måluppfyllelsen i matematik. I Kalix kommun har de gjort flera olika satsningar, och med en skräddarsydd utbildning känner de att de nu är på rätt väg.
– Vi såg att matematik var det ämne som hade en lägre måluppfyllelse. Därför har vi jobbat med att utveckla undervisningen på olika sätt, berättar Elisabeth Karlsson Enberg, utbildningschef i Kalix kommun.
Nu genomför de en utbildning där de använder SPSM:s ”Stödmaterial matematiksvårigheter”. Förra läsåret startade de med matematiklärarna på högstadiet, gymnasiet och kommunens alla specialpedagoger och speciallärare. I år har turen kommit till matematiklärarna på låg- och mellanstadiet.
– Jag tycker att materialet ger stöd i hur man kan upptäcka matematiksvårigheter. Man måste också lyfta blicken från den enskilda eleven till undervisningens upplägg och innehåll, säger Susanne Pankolainen, speciallärare.
– I början kom samtalen in på hur vi ska utreda dyskalkyli, men nu har vi ett bredare spektrum och pratar även om matematiksvårigheter som kan bero på till exempel språkliga förutsättningar, matematikrädsla och felinlärning, säger Lena Nilsson, verksamhetsutvecklare i matematik, No och teknik.
Utbildning för alla skolor
De har byggt sin egen utbildning med en inledning och fyra träffar under ett läsår. Inför varje träff tar deltagarna del av ett visst innehåll och utför en uppgift. Detta diskuterar de sedan när alla träffas.
– Vi har haft så bra samtal i gruppen när alla läst samma sak. Att få träffa matematiklärare från andra skolor och processa materialet tillsammans har gett mycket. Jag har fått nya tankar och idéer kring hur jag kan jobba, säger Linn Frohm, lärare i bland annat matematik på mellanstadiet.
– Vi har också en gemensam digital loggbok där alla kan skriva ner sina reflektioner och kommentera det andra skrivit. Det har varit väldigt uppskattat och så har vi sett vad vi behöver jobba mer med, säger Elisabeth.
Mer konkret material i undervisningen
Syftet med utbildningen är att utveckla matematikundervisningen. Ett halvår in i utbildningen upplever Linn att hon känner igen elever när hon läser materialet, och redan har nytta av det hon lärt sig.
– Jag har fått mer förståelse för dem som inte förstår. Då försöker jag hitta ett annat sätt att förklara hur man löser en matteuppgift, berättar hon.
– Vi har märkt att lärare börjat använda sig mer av konkret material för att variera undervisningen. Jag har också hört att fler repeterar mer så att alla kan ett matematikområde innan man går vidare till nästa, säger Susanne.
Ökad kompetens och bättre samarbete
Det är för tidigt att se några effekter i elevernas kunskapsutveckling, men Susanne berättar att speciallärarna och specialpedagogerna ökat sin kompetens när det gäller matematik.
– Det har lett till ett bättre samarbete med matematiklärarna när de tillsammans diskuterar hur de kan stötta eleverna, säger hon.
– Jag är glad och stolt över att alla känner ett behov av utveckling. Det är spännande och positivt att vi kommit till kärnan, det som handlar om vår undervisning, säger Lena.
Artikeln är även publicerad i Lika värde nummer 1, 2025.
Ladda ned tidningen Lika värde i vår webbutik