
Fritidsavdelningen Diamanten – elevernas fasta punkt
Diamanten är en liten fritidsavdelning som satsar på trygghet och anpassning av aktiviteter efter elevernas intressen. Slottsskolan i Håbo kommun startade Diamanten för att utveckla elevens hela dag, inte enbart i undervisningen.
Ett mål med projektet, som finansierades med statsbidrag från SPSM, var att höja personalens kunskapsnivå om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Skolan ville också skapa en verksamhet med närhet till pedagog. Projektet är avslutat, men Diamanten finns kvar.
En liten avdelning
På avdelningen går ett 10-tal elever. Alla har inte en NPF-diagnos, men i samråd med föräldrarna ser pedagogerna att eleven behöver en vuxen som är nära. Många har det jobbigt med övergångar, därför är det minimalt med att sitta stilla och vänta, ingen matsal med höga ljud vid mellis, och få förflyttningar. Eleverna har ett stort behov av att röra på sig, därför är uteverksamheten viktig och det finns också extra tid i gymnastiksalen.
Kontinuitet och delaktighet
Det är två pedagoger på Diamanten, en av dem är Michelle Lif.
– Diamanten är elevernas fasta punkt. Varje dag står en fast aktivitet på schemat, för att skapa kontinuitet. Då blir det en liten förändring om vi gör en helt ny aktivitet extra den dagen. Vi samarbetar med de båda andra fritidsavdelningarna på skolan. Eleverna på Diamanten kan bjuda in klasskamrater eller besöka de andra avdelningarna om de vill, men oftast vill våra elever att deras klasskompisar ska komma till vår avdelning, berättar Michelle.
Petra Sandell är ansvarig för fritidsverksamheten på skolan.
– Eleverna är trygga i vad vi gör och står för. Varje vecka är det avstämning kring vad eleverna vill ha mer eller mindre av på fritids. Vi involverar barnen som färglägger i enkäter hur de trivs och svarar tillsammans med föräldrarna. Tack vare ett kontinuerligt schema skapas motivation att delta i gruppaktiviteter. Vi ser att eleverna väljer att vara med i gruppaktiviteterna om vi ger det lite tid.
Viktigt att trivas på fritids
Diamanten startades av en pedagog med god kunskap om hur elever med NPF kan få stöd i lärmiljön. Personalen fick en kunskapshöjning om NPF tillsammans med psykologen och kuratorn. Arbetet handlade också om att konsultera elevhälsoteamet i kommunen.
Artikeln är även publicerad i tidningen Lika värde nummer 1, 2025.