En kvinna håller upp en liten mjuk tygboll. Hon ler och tittar in i kameran.

En plats att växa – studieverkstad för lågstadiet

De startade en studieverkstad för lågstadiet. Där får eleverna tillgång till en lugn miljö med flexibel och individanpassad undervisning. – Jag kan inte tänka mig att vara utan den, säger skolans rektor. 

Rosendalsskolan är en F-6-skola i Göteborg med cirka 550 elever. Efter en omorganisation 2021 fick skolan en ny ledning som ville satsa på specialpedagogik och elevhälsa. Katrin Frilén Hyddén, skolans rektor, berättar: 

– När jag och biträdande rektor Terese Ernelind kom in som ny skolledning hade vi med oss vikten av tidiga insatser och av att organisera elevhälsan för att kunna möta elevernas behov. Det fanns redan en studieverkstad för mellanstadieelever, men inte för lågstadiet. För oss var det viktigt att skapa ett systematiskt arbete i stället för att ”släcka bränder”. Finansieringen från SPSM gav oss möjlighet att bygga upp verksamheten från grunden. Nu när den är så etablerad går det inte att tänka sig att gå tillbaka, eller att vara utan den. 

Stöd utifrån individuellt behov 

Syftet med studieverkstaden är att elever ska få särskilt stöd utifrån det individuella behovet som framgår i den pedagogiska utredningen. Verkstaden är strukturerad för att skapa en trygg och stödjande miljö. Grupperna är små och den fysiska miljön är utformad för att minska stress och stödja elevernas koncentration. Det finns ljuddämpande material, visuellt stöd och hjälpmedel som tyngdtäcken och stressbollar i rummet. 

Engagerat team 

Verksamheten drivs av ett engagerat team bestående av Silke Gunnarsson, specialpedagog, Kristina Tillenius, speciallärare samt Sarah Enhörning Löfving och Matilda Stocks, båda lärare i studieverkstaden. Rektorerna rekryterade både externt och internt, vilket gav såväl nya idéer utifrån som god kännedom om kulturen på skolan. 

Sarah som tillsammans med Matilda har jobbat länge på skolan menar att de fungerar som länken mellan teamet i studieverkstaden och lärarkollegiet. Det är en fördel att ha med sig klasslärarperspektivet. Att bygga broar mellan studieverkstaden och resten av skolan är viktigt, arbetet kring eleverna sker tillsammans med klasslärarna.

– Lärarna uppskattar vårt stöd. Det är viktigt att kroka arm med varandra, och att vi är ödmjuka och inlyssnande, fyller Matilda i. Silke berättar att alla i teamet kompletterar varandra och därför kan de se elevernas behov ur flera olika perspektiv: Kristina som mattelärare, Matilda som svensklärare, Sarah som fokuserar på förmågor, och hon själv med ett mer holistiskt perspektiv. 

Strukturerat upplägg 

Arbetet med studieverkstaden är mycket strukturerat. Dagen börjar med elever som har problematisk skolfrånvaro eller elever som av annan anledning är i behov av att starta i mindre grupp och gå igenom dagen individuellt. Sedan fortsätter dagen med grupper i matematik och svenska samt grupper med bland annat språkstimulerande arbete, skolförberedande förmågor, känsloreglering och samspel. Undervisningen delas in i fyra till fem perioder per läsår, där varje period har tydliga mål och avslutas med en utvärdering. Mellan de olika perioderna finns det reflektionstid, så kallade pausveckor, där teamet delar olika idéer med varandra, planerar nya åtgärder och kanske ser över vilka elever som kan samarbeta med varandra. 

Påverkar hela skolan 

För många elever har studieverkstaden blivit en vändpunkt och en trygg plats i vardagen. Någon som tidigare gick planlöst i korridoren kan komma förbi för en kram, för att senare fortsätta till sitt klassrum. En annan elev som inte har lyckats i sin stora grupp kan få komma hit och ta sig an de som är lite yngre, och på så sätt visa och känna att hen visst kan lyckas med olika saker. Men studieverkstaden har inte bara hjälpt enskilda elever utan även påverkat hela skolan positivt. Den specialpedagogiska kompetensen har nu blivit en del av skolans kultur och alla reflekterar nu mer systematiskt över elevernas behov.

Artikeln är även publicerad i tidningen Lika värde nummer 1, 2025.

Ladda ner tidningen Lika värde i vår webbutik.

Publicerat tisdag 25 februari 2025