
Forskningsutblick: Att stötta socialt leksamspel mellan barn med vuxenledd och kamratbaserad intervention– en fallstudie i fyra förskolor
Lek mellan barn är viktigt för att barn ska utvecklas socialt och må bra. I den här studien undersöker forskarna en lek- och samspelsintervention som genomfördes på fyra förskolor. Resultatet pekar mot att arbetssättet ökade delaktighet och engagemanget hos de barn som deltog i forskningsstudien.
I studien undersöktes en kamratbaserad lek- och samspelsintervention. Den genomfördes av fyra förskollärare på fyra förskolor. På varje förskola deltog ett barn i behov av särskilt stöd i social lek och samspel (fokusbarn), och en eller två lekkamrater med mer utvecklade sociala färdigheter (stödbarn). Syftet med studien var att undersöka hur förskollärarna uppfattade att fokusbarnen använde sociala lekfärdigheter och engagerade sig i aktiviteter med andra barn, före och efter interventionen. Syftet var också att se hur fokusbarnen engagerade sig i social lek och använde sociala lekfärdigheter med stödbarnen under interventionens lekstunder. Resultaten visar att förskollärarna uppfattade att fokusbarnen använde sociala färdigheter i lek med andra barn och engagerade sig i förskolans aktiviteter och i samspel med andra barn, i större utsträckning efter interventionen än före. Resultatet visar också att interventionen möjliggjorde social lek mellan fokusbarn och stödbarn i lekstunder där leksakerna och lekmaterialet väckte intresse hos varje barn och när de alla kunde engagera sig i lekens mål, uppgifter och roller. För detta behövde både fokusbarn och stödbarn ibland uppmuntran, bekräftelse och stöttning från förskollärarna.
Det här handlar forskningen om
Lek mellan barn är viktigt för att barn ska utvecklas socialt, må bra och uppleva gemenskap. Det betonas också i förskolans läroplan. Alla barn i förskolan ska få möjligheter till delaktighet i lek med kamrater och socialt lärande utifrån sina förutsättningar. Tidigare forskning har visat att barn med funktionsnedsättning kan riskera att bli mindre delaktiga i lek med andra barn. Detta kan också gälla barn utan funktionsnedsättning. För att undvika detta bör undervisningen i förskolan planeras och utformas så att den stimulerar det sociala lärandet för varje barn. Detta kan göras med kamratbaserad intervention. Med kamratbaserad intervention menas här läraktiviteter som pedagoger iscensätter regelbundet som komplement till lek som barnen själva initierar. Arbetssättet, som stöds av systematiska forskningsöversikter, leddes och prövades av förskollärare under en begränsad period inom ramen för den här studien.
Så här gjorde forskarna
Interventionen Play time/social time (Odom et al., 1997) översattes till svenska och fick namnet Tid för lek och samspel. Den innehåller 28 läraktiviteter som omfattar en mini-samling (cirka 5 minuter lång) och en lekstund (cirka 5-10 minuter lång). I mini-samlingen introducerar förskolläraren sex sociala färdigheter i lekfullt samspel med barnen. Dessa är viktiga för att barn ska kunna initiera och upprätthålla sociala interaktioner med andra barn och etablera vänskap. Färdigheterna är; dela med sig med andra, be andra att dela med sig, framhärda, organisera lek/ge lekidéer, hålla med, erbjuda hjälp till och be om hjälp från andra. I lekstunden föreslår förskolläraren hur barnen kan använda leksakerna och lekmaterialet i en gemensam lek som intresserar dem. Förskolläraren ska också uppmuntra barnen att leka tillsammans med hjälp av färdigheterna. Barnen ska få bekräftelse och stöd när det behövs, utan att förskolläraren styr deras lek.
Inom studien fick fyra förskollärare på fyra förskolor träning och instruktioner för att genomföra interventionen. Utöver detta fick två av dem coachning tidigt i genomförandet. På varje förskola deltog ett barn som bedömdes ha behov av särskilt stöd i leksamspel med andra barn (fokusbarn; n = 4), varav två med autism. På varje förskola ingick också en eller två lekkamrater som bedömdes ha mer utvecklade sociala lekfärdigheter (stödbarn; n = 6). I studien kombinerades och analyserades kvantitativ och kvalitativ data från strukturerade observationer och videofilmade läraktiviteter. Det huvudsakliga syftet med studien var att undersöka hur förskollärarna, som fick eller inte fick coaching, uppfattade att fokusbarnen använde sociala lekfärdigheter och engagerade sig i aktiviteter med andra barn, före och efter interventionen. Syftet var också att undersöka hur fokusbarnen engagerade sig i social lek och använde sociala lekfärdigheter med stödbarnen under interventionens lekstunder.
Det här kom forskarna fram till
Resultatet av studien visar att interventionens läraktiviteter gjorde det möjligt för fokusbarnen att engagera sig i social lek med kamrater och använda sociala färdigheter, med och utan coachning för förskollärarna. För tre av de fyra fokusbarnen såg förskollärarna en ökning av sociala färdigheter i fria leksituationer efter interventionen jämfört med före. För dessa tre fokusbarn observerade förskollärarna också en ökning i engagemang i förskolans verksamhet och i interaktioner med barn och vuxna. För det fjärde fokusbarnet såg förskollärarna ingen ökning av sociala färdigheter i fria leksituationer efter interventionen, inte heller i interaktioner med andra barn. Däremot såg förskollärarna att detta fokusbarn var mer engagerat i förskolans verksamhet och i samspel med dem efter interventionen, jämfört med före. Dessutom visade detta fokusbarn i urvalet av filmade lekstunder, bara samarbetsinriktade lekbeteenden tillsammans med stödbarnet. Resultatet av studien visar också att coachningen underlättade för de två förskollärarna att genomföra interventionen i alla steg som den var tänkt. Men även de två förskollärarna som inte fick coachning, genomförde interventionen tillfredsställande med stöd av den inledande träningen och de skriftliga instruktionerna. Det som försvårade regelbundenheten i genomförandet var när personal och barn var sjuka eller lediga.
Så kan du förstå och använda forskningen
Den här studien visar att barnen i och utan behov av särskilt stöd lekte med varandra och använde sociala lekfärdigheter under genomförandet av interventionen Tid för lek och samspel. Det vuxenledda och kamratbaserade arbetssättet, verkade också bidra till barns engagemang i egeninitierade aktiviteter och lekar med varandra även utanför de korta lekstunderna som iscensattes av förskollärarna under studien. Efter denna utprövning av interventionen drar forskarna slutsatsen att arbetssättet ökade delaktighet och engagemanget hos barnen som deltog. Men även om resultatet är lovande kan det inte generaliseras. Det vill säga, resultatet gäller de barn och förskolor som deltog i studien. För att visa säkra effekter av interventionen för andra barn och förskolor behövs ytterligare studier med en annan forskningsdesign.
Odom, S. L., McConnell, S. R., Ostrosky, M., Peterson, C., Skellenger, A., & Spicuzza, R. (1997). Play time/social time: Organizing your classroom to build interaction skills. Institute on Community Integration, University of Minnesota. https://ici.umn.edu/products/docs/Play_Time_Social_Time.pdf
Mer information om artikeln
Titel: Supporting children’s social play with peer-based intervention and instruction in four inclusive Swedish preschools
Tidskrift: Frontiers in Education, 7.
Författare: Gladh, M., Siljehag, E., Westling Allodi, M., & Odom, S. L.
Maria Gladh, Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen, mejladress.
Länk till artikel: https://doi.org/10.3389/feduc.2022.943601
Studie om lek på fyra förskolor
Det är viktigt att
barn leker med varandra.
Då utvecklas de och mår bra.
De lär sig att vara med andra.
Några forskare har gjort
en liten lek-studie.
Förskol-lärare fick sätta igång leken.
Barn som behöver särskilt stöd
fick leka med barn
som inte behöver stöd.
Resultatet blev bra.
Barnen blev mer delaktiga.
De blev också mer
intresserade.
Det är viktigt att
barn leker med varandra.
Då utvecklas de och mår bra.
De lär sig att vara med andra.
Några forskare har gjort
en liten lek-studie.
Förskol-lärare fick sätta igång leken.
Barn som behöver särskilt stöd
fick leka med barn
som inte behöver stöd.
Resultatet blev bra.
Barnen blev mer delaktiga.
De blev också mer
intresserade.
De testade ett
nytt sätt att arbeta
Forskarna ville prova
ett nytt arbets-sätt
på förskolan.
Det kallas så här:
Kamrat-baserad lek- och
sam-spels-intervention.
Forskarna valde ut
fyra förskolor.
Varje förskola hade med:
• En förskol-lärare.
• Ett barn som behövde
hjälp att leka.
• Ett eller två barn som
skulle leka med det barn
som behövde stöd.
Det här ville de veta
Syftet var att se om det här
kunde hjälpa barn
som inte är så bra på
att leka med andra barn.
• Kunde det få barnen att leka?
• Blev de bättre på att
vara tillsammans med andra?
Förskollärarna fick säga
hur de upplevde det:
• Hur lekte de här barnen
innan studien?
• Hur funkade det
under studien?
• Hur var barnen
när studien var slut?
Resultaten var bra
De barn som behövde stöd
utvecklades på ett bra sätt.
Barnen var mer med
i aktiviteterna på förskolan
efter studien.
De lekte bättre
med andra barn.
Det sa förskollärarna.
Men de sa också att
de kunde behöva
uppmuntra barnen.
Det funkade bäst
när alla barnen blev
intresserade av leken.
Förskollärarna behövde
ge stöd till barnen
för att de skulle leka
med varandra.
Barnen behövde hjälp
att komma i gång.
Det här handlar forskningen om
Lek är viktigt för barn.
Det står också i förskolans läro-plan.
Alla barn i förskolan
ska få möjligheter
att vara med och leka.
Alla ska få lära sig att
vara tillsammans med andra.
Det är inte lika lätt för alla.
Men alla ska få lära sig
så gott det går.
Att inte vara med
är inte bra för barn
Det finns risk att
barn med funktions-nedsättning
blir utanför.
De kan bli mindre delaktiga
i lek med andra barn.
Det har tidigare forskning visat.
Men barn utan funktionsnedsättning
kan också bli ensamma.
Du som jobbar på förskola
behöver undvika att det blir så.
Planera undervisningen så
att alla barn vill och kan
vara med.
Ett sätt är att göra en
kamrat-baserad intervention
som i studien.
Då väljer du ut lär-aktiviteter
till några barn.
Du förklarar vad de ska göra.
Sen leker barnen tillsammans.
De lär sig av varandra.
Det här är ett arbets-sätt
som andra forskare säger är bra.
Forskarna här gjorde bara
en liten studie under kort tid.
Men de ville prova
om det verkar funka.
Så här gjorde forskarna
Tid för lek och samspel
Forskarna använde en
så kallad intervention.
Den heter:
Tid för lek och samspel.
Interventionen innehåller
28 lär-aktiviteter.
I varje aktivitet finns:
• En mini-samling (ungefär 5 minuter lång).
• En lek-stund (ungefär 5 till 10 minuter lång).
Om mini-samlingen
I mini-samlingen
lär förskolläraren barnen
viktiga saker.
Barnen får lära sig:
• Att dela med sig med andra.
• Att be andra att
dela med sig.
• Att inte ge upp.
• Att organisera lek.
• Att ge idéer till lek.
• Att hålla med.
• Att hjälpa andra.
• Att be om hjälp från andra.
Kan barn det här
blir det lättare att
vara med andra.
Det blir också lättare
att få vänner.
Om lekstunden
Förskolläraren föreslår
hur barnen kan använda lek-sakerna.
Barnen ska leka tillsammans.
Det ska vara en lek
som de alla tycker
är intressant.
Förskolläraren ska uppmuntra barnen
att hjälpa varandra och
dela med sig.
De ska öva sig på
det som de har lärt sig
på mini-samlingen.
Barnen ska få
bekräftelse och stöd
när det behövs.
Men förskolläraren
ska inte styra barnens lek.
Fyra förskollärare
fick öva sig
Forskarna förklarade
för förskollärarna
hur de skulle göra.
Alla fyra fick öva sig.
Två av dem fick coachning.
De två fick alltså ännu mer stöd.
Fyra barn behövde stöd i leken.
Två av dem hade autism.
Sex barn skulle leka med
de barn som behövde stöd.
Det var en grupp per förskola.
Personalen såg på
när barnen lekte.
De filmade också barnen.
Forskarna kunde sedan
analysera materialet.
Det här kom forskarna fram till
Studien visar att
det här sättet att arbeta
var bra för de barn
som behövde stöd.
Det hjälpte dem att leka.
De umgicks också
med sina kamrater
på ett bättre sätt än innan.
Förskollärarna klarade också
sin uppgift på ett bra sätt.
Både de som fick coachning
och de som inte fick det.
Det var dock lite lättare
för dem som fick coachning.
Tre av fyra barn
blev duktigare på
sociala färdigheter.
Alltså att dela med sig
och liknande.
Det såg förskollärarna.
Barnen lekte bättre.
De deltog mer i livet på förskolan.
De umgicks bättre
med både barn och vuxna.
Det fjärde barnet
blev inte duktigare
på att leka fritt.
Förskollärarna såg
att barnet fortfarande
hade det svårt med andra barn.
Det blev lite bättre
men inte mycket.
Däremot såg de
att också det här barnet
blev mer engagerat
i verksamheten på förskolan.
Barnet fick också bättre kontakt
med förskollärarna.
Så kan du förstå studien
Barnen i studien
lekte bättre med varandra
när de vuxna hjälpte till.
De använde ett
kamrat-baserat arbetssätt.
Barnen lekte även bättre
efter studien.
Forskarna drar slut-satsen
att barnen blev mer delaktiga.
De deltog också mer
i verksamheten på förskolan.
Det är ett bra resultat.
Men du behöver komma ihåg
att studien inte var så stor.
Det som gäller för de här barnen
kanske inte gäller för andra.
Vi behöver mer forskning
för att veta säkert.
Läs hela artikeln
Supporting children’s social play
with peer-based
intervention and instruction
in four inclusive Swedish preschools
Författare
Gladh, M.
Stockholms universitet
Siljehag, E.
Stockholms universitet
Westling Allodi, M.
Stockholms universitet
Odom, S. L.
University of North Carolina
Om forskaren
Maria Gladh
Stockholms universitet
Specialpedagogiska institutionen
För mer info
Kontakta Maria Gladh