Mer om skola på distans
Nya arbetssätt med kollegialt lärande och promenadsamtal. Kollegialt lärande fick stor betydelse när all personal på Kullagymnasiet i Höganäs skulle lära sig hantera digitala arbetssätt på distans. Ett sätt för elevhälsan att hålla kontakt med eleverna blev att använda promenadsamtal, parallellt med telefon och mejl.
Foto: Stefan Lindblom
Alla som styr behöver agera. Eva Rännar, specialpedagogisk rådgivare, ger några råd till skolhuvudman, rektor och lärare.
Mer i detta nummer
Så lade de grunden för uppriktiga diskussioner - Kollegialt lärande om specialpedagogik. Rinnebäcksskolan i Kävlinge har deltagit i kompetensutvecklingen Specialpedagogik för lärande. Med hjälp av ett öppet samtalsklimat kunde personalen diskutera inkludering och synen på elevers beteende. Tillsammans har de nu lagt grunden för skolans gemensamma värderingar.
Stärk elevernas självtillit
"Förmedla till elever som behöver anpassningar att dessa är lika mycket värda som att inte behöva anpassningar. Och tänk på att även anpassa och kommunicera betygskriterierna. Och låt alltid elever som är i behov av särskilt stöd göra sina röster hörda – det gynnar alla." Det säger Karin Bertills, som i grunden är idrottslärare. I sin avhandling har hon fokuserat på hur högstadieelevers självtillit och delaktighet påverkar resultaten när det kommer till ämnet idrott och hälsa, men även i skolarbetet generellt.
Involvera unga med funktionsnedsättning. Fredrik Malmberg, generaldirektör, skriver om vikten av att lyssna på barn och unga med funktionsnedsättning.
Till punkt och pricka. Krönika av Tone Engen.
Allas Lika värde? "Tyvärr får jag inte ihop dagens retorik kring stökiga elever med respekten för elevernas inneboende värde", skriver Pia Persson i sin krönika.
Nyheter från Specialpedagogiska skolmyndigheten och andra delar av utbildningsvärlden.
Ladda ner tidningen
Lika värde ges ut av Specialpedagogiska skolmyndigheten. Du kan ladda ner tidningen från myndighetens webbutik. Där kan du också beställa tryckta exemplar, utan kostnad.