Klicka här för webbversion

Specialpedagogiska Skolmyndigheten
Nyhetsbrev från Södra regionen, Specialpedagogiska skolmyndigheten

Stödmaterial och fortbildning

Specialpedagogiska skolmyndigheten erbjuder kompetensutveckling och rådgivning inom det specialpedagogiska området för verksamma inom alla skolformer. Vi i Södra regionen ger stöd till dig som arbetar inom Skåne, Blekinge län, Kronobergs län och Kalmar län.

I vårt nyhetsbrev informerar vi om det som vi tycker är viktigt för dig som arbetar inom förskola, skola, fritidshem och vuxenutbildning. Målet med vårt nyhetsbrev är att inspirera dig i ditt arbete med att ge alla barn, elever och vuxenstuderande en tillgänglig och likvärdig utbildning.Illustration av fyra personer med tre pratbubblor. Den vänstra pratbubblan är ljusgrön, den högra är mörkgrön och den mittersta är hälften av varje nyans.

Särskilt stöd till nyanlända elever

Arbetar du med nyanlända elever som är i behov av särskilt stöd? Specialpedagogiska skolmyndigheten lanserade efter sommaren stödmaterialet Särskilt stöd till nyanlända elever, som är en revidering och vidareutveckling av vårt tidigare stödmaterial Mötas. Läs nyheten om stödmaterialet här.

Kolla in stödmaterialet Särskilt stöd till nyanlända elever här.

Kurser med kort anmälningstid kvar

Vi har några platser kvar till några kurser och tematräffar vars anmälningstid går ut snart. Kanske är någon av följande kurser och tematräffar något för dig, ditt arbetslag eller din skola?

Kärlek, sex och samlevnad i särskolan - 9 oktober kl. 13-16, Kalmar. Sista anmälningsdag 23 september.

Kärlek, sex och samlevnad i särskolan - 17 oktober kl. 13-16, Växjö. Sista anmälningsdag 30 september.

Att möta barn med lindrig, måttlig och svår synnedsättning (ej blindhet) - 26 september och 13 oktober, Malmö. Sista anmälningsdag 19 september.

Stödmaterial elevhälsa - 26 oktober kl. 13-14, Malmö. Sista anmälningsdag 21 september.

Att anpassa studiesituationen för vuxna med språkstörning - 8 oktober och 13 november, Malmö. Sista anmälningsdag 23 september.

Att undervisa vuxenstuderande med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) - 9 oktober, Malmö. Sista anmälningsdag 23 september.

Blisskurs - 16-17 oktober och 6 december, Malmö. Sista anmälningsdag 30 september.

Illustration av två unga vuxna som tittar på ett blad med rutor på.

Stöd för att skapa tillgängliga lärmiljöer

Behöver du stöd för att skapa tillgängliga lärmiljöer? Ladda gärna ner vår Handledning till Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning och läs mer om hur du värderar och utvecklar tillgängligheten i lärmiljöerna på din skola på våra webbsidor om tillgänglighet.

Illustration av barn som leker på en lekplats

Ny FoU-rapport om insatser för elever med adhd

Specialpedagogiska skolmyndighetens Forskning och utveckling (FoU) gav nyligen ut en ny rapport om insatser som gett elever med adhd bättre skolgång. Läs nyhet om detta på vår webbsida.

Du kan även ladda ner rapporten från vår webbutik.

Snabba råd kring att investera i genomtänkta läromedel

Det klassiska när man väljer läromedel är att utgå från innehåll och pe­dagogik. Men andra viktiga aspekter är tillgänglighet och flexibilitet. Hur ska skolhuvudmän, rektorer och lärare arbeta för att göra smarta inköp? Detta får du svar på i vår webb.

Höstens kursutbud

Om ni vill se allt vårt kursutbud i södra regionens upptagningsområde som är Skåne, Blekinge, Kronobergs län och Kalmar län så hittar ni detta i vår kursöversikt. Kursöversikten har även uppdaterats med fler träffar och några träffar har bytt datum.

Kursöversikt för höstterminen 2018 (PDF-dokument, 1 kB)Tre pratbubblor med frågetecken

Fråga en rådgivare

Visste du att du kan få svar på dina frågor om pedagogiska konsekvenser av en funktionsnedsättning genom vår tjänst Fråga en rådgivare?

Du kan också söka svaret på din fråga bland redan publicerade svar.

Följ gärna oss på sociala medier

Följ gärna oss på Instagram, som är ett stafettkonto för våra medarbetare. Varje vecka möter du en medarbetare som visar sin arbetsvardag.

Spsmsverige heter vi på Instagram.

Vi finns även på Facebook, Twitter och Linkedin.

Du vet väl att flera av våra medarbetare bloggar om olika specialpedagogiska utmaningar i vår webbsida? Alla våra bloggar hittar du här.

Kontakta oss

Kontakta vår kommunikatör Petra Eklund, petra.eklund@spsm.se om du har frågor om vår verksamhet, vårt kursutbud eller vill veta mer om vårt specialpedagogiska stöd.

En likvärdig utbildning för alla

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) arbetar för att skapa lärmiljöer som är utvecklande och tillgängliga för alla. Vi erbjuder specialpedagogiskt stöd till skolor och förskolor i hela landet, svarar på frågor och erbjuder kurser och konferenser. Vi driver också åtta specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.

Välkommen till Sveriges största kunskapsbank inom specialpedagogik.

Besök även vår webbplats www.spsm.se

Varför får du detta nyhetsbrev?

Du får detta nyhetsbrev för att:

  • du har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
  • finns med i Skolverkets skolregister.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration genom att avregistrera dig, se länken "Avregistering" längst ner på denna sida. Då tar vi bort dina personuppgifter från vår sändlista för nyhetsbrev. Om du inte har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev utan får nyhetsbrevet för att du finns med i Skolverkets skolregister så kan du maila petra.eklund@spsm.se med "Avregistrering nyhetsbrev" i ämnesraden så tar vi bort dina uppgifter från vår sändlista för nyhetsbrev.

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.