Klicka här för webbversion

Specialpedagogiska Skolmyndigheten

Östervångsskolans nyhetsbrev

Ni får detta nyhetsbrev för att ni har barn på Östervångsskolan. Nyhetsbrevet innehåller information om vad som händer hos oss. 

Tanken är att vi skickar ut ett nyhetsbrev en gång i månaden. Vi hoppas att ni kommer att uppskatta nyhetsbrevet!

Synpunkter om nyhetsbrevet skickar du till vår kommunikatör Petra Eklund, petra.eklund@spsm.se.


Skolträff

Idag samlas elever i årskurs 7 och 9 från Manillaskolan, Birgittaskolan, Kristinaskolan och Vänerskolan på Östervångsskolan för den årliga skolträffen, som i år arrangeras av Östervångsskolan. Det blir ett fullspäckat, lärofyllt och roligt program fram tills onsdag. Bland annat kommer eleverna få lära sig vad som hände under slaget vid Lund, Östervångsskolan historia och Lunds unviersitetets historia samt lära känna jätten Finn i Lunds domkyrka.

Om likabehandlingsplan

Här kommer likabehandlingsplanen och planen mot kränkande behandling som vi tagit upp under föräldramötet. 

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling (PDF-dokument, 553 bytes)

Teckenspråksfilmer med undertexter

Föräldramöte 11 september

I måndags hade vi föräldramöte med alla klasser. Vi tog bland annat upp hur organisationen läsåret 2017/2018 ser ut, vårt målinriktade arbete och skolans vision, likabehandlingsplanen 2017/2018 och sociala medier samt Skolnet för föräldrar.

Språkplan Tuna-ÖSK

Vi har nu reviderat språkplanen tillsammans med Tunaskolan (PDF-dokument, 158 bytes).

Läs gärna planen eller se teckenspråksfilmen tillsammans med ditt barn. Planen finns även uppladdad på Skolnet.

Viktiga datum under hösten

  • Eleverna har höstlov 30 oktober-3 november.
  • Skolan har julavslutning 15 december.
  • Fritidshemmet är stängt 18-19 december.

Ann tecknar utmaning

Snart kommer en utmaning till eleverna

I fredags avslutades vår utmaning till personalen och denna vecka offentliggör vi vinnaren som tog det mest kreativa fotot kopplat till att må bra.

Håll utkik efter information när vi offentliggör skolledningens utmaning till eleverna! Detta läsår har vi beslutat om att ordna några olika utmaningar för personal, elever och både elever och personal.

turkosa händer

Elever på Tuna lär sig teckenspråk

Elever i högstadiet på Tunaskolan lär sig teckenspråk på elevens val. 10 elever får i höst undervisning i teckenspråk i ämnet elevens val. Tre av Östervångsskolans elever är även med på lektionerna för att lära Tunaskolans elever ungdomstecken. Jätteroligt tycker vi! Vi hoppas att det fortsätter även till våren.


Nordisk skolledarkonferens

Den 11-12 oktober är Östervångsskolan och Södra regionen värd för den årliga nordiska skolledarkonferensen för skolledare inom döv/hörsel i Norden. De arbetar antingen på dövskolor eller har elever som är döva eller har hörselnedsättning. 

Under konferensen kommer Lina Jerpö att presentera sin och Ulrika Hallqvists, engelsk- och hemkunskapslärare på Östervångsskolan, studie om hur elever på en specialskola växlar mellan sina språk, så kallat translanguaging. Uppsatsen hittar du här. 

Så kan du anmäla ditt barns frånvaro

För er som inte kan logga in med bank-id på Skolnet så kommer vår it-pedagog Henrik Sjölin under den närmaste veckan skicka ut inloggningsuppgifter via brev till vårdnadshavare som har barn i förskoleklassen och årskurs 1.

Information om hur frånvaroanmälan går till finns på webbplatsen. Glöm inte att avboka eventuell elevresa vid frånvaro. Information om hur det fungerar att anmäla frånvaro och att avboka elevresa finns även på teckenspråk.


Kontakta oss på skolan

  • Växeln: 010-473 50 00
  • Rektor Ann Holmström: 010 473 55 32 eller maila ann.holmstrom@spsm.se.
  • Biträdande enhetschef Kajsa Sahlén (ansvarig 6-10 och 5-10C): 010 473 53 50 eller kajsa.sahlen@spsm.se.
  • Biträdande enhetschef Johanna Hansson (ansvarig fritidshem, elevassistenter och F-5): 010 473 50 54 eller johanna.hansson@spsm.se.

Vid frågor som berör ditt barn, kontakta ditt barns mentor i första hand.

Glöm inte att löpande kolla Skolnet. Länk finns här.

nyhetsbrev FB

Glöm inte att gilla och följa vår Facebooksida då och då för att se härliga bilder och filmer på våra elever och personal.

Om Östervångsskolan

Östervångsskolan ligger i Lund och har sedan 1871 varit en skola för elever som är döva eller har hörselnedsättning. Idag är Östervångsskolan en skola med tvåspråkig undervisning i teckenspråkig miljö för elever i årskurs F-10. Sedan årsskiftet 2015-2016 finns skolan i ny- och ombyggda lokaler under samma tak som Tunaskolan, en kommunal grundskola.